Νυσταγμένος οδηγός ίσον μεθυσμένος οδηγός! Αυτό φανερώνει μια πρόσφατη γαλλική επιστημονική έρευνα, η οποία αναφέρει ότι όταν ένας οδηγός που οδηγεί για περισσότερες από δύο, το πολύ τρεις ώρες το βράδυ, χωρίς διακοπή για ξεκούραση, είναι σαν να οδηγεί μεθυσμένος!

Επίσης, η υπνηλία αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες δυστυχημάτων στους δρόμους – ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Ακόμη οι στατιστικές φανερώνουν ότι: στην Ελλάδα το 30% των τροχαίων ατυχημάτων καθημερινά συμβαίνει κατά την νυχτερινή οδήγηση. Οι αιτίες γνωστές: η κούραση, η υπνηλία – σε συνδυασμό με τη χρήση αλκοόλ και την παραβίαση της προτεραιότητας – οδηγούν σε ένα σοβαρό τροχαίο.

Μάλιστα, τα νυχτερινά τροχαία ατυχήματα έχουν στατιστικά στην Ελλάδα τους περισσότερους σοβαρούς τραυματισμούς και θανατηφόρους

Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι τη νύχτα, όπου μειώνονται τα επίπεδα φωτός, ο οδηγός δυσκολεύεται να αντιληφθεί την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος, ενώ αποδεδειγμένα οι αντιδράσεις των οδηγών– και τα αντανακλαστικά τους – είναι μειωμένες στο σκοτάδι, σε σχέση με την ημέρα. Αν αυτό συνδυαστεί με την κούραση τότε οι πιθανότητες εμπλοκής σε ένα τροχαίο ατύχημα αυξάνονται σημαντικά ( όπως για παράδειγμα ένας οδηγός όπου μετά την εργασία του είναι ήδη εξαντλημένος και παρουσιάσει μειωμένα αντανακλαστικά ή και έντονα σημάδια υπνηλίας).