Μπορεί να προσομοιώσει συνθήκες ερήμου ενώ λίγο μέτρα πιο πέρα να …φιλοξενείται ο Βόρειος Πόλος. Αυτό είναι το στο ‘Κλιματικό Εργαστήριο’ της Ford, το νέο, προηγμένο Κέντρο Κλιματικών Δοκιμών που μπορεί να «φτιάξει» όλες τις εποχές και όλους τους καιρούς.

Εδώ, οι μηχανικοί δοκιμάζουν προσεχή μοντέλα – από ένα μικρό Ford KA+ μέχρι ένα Ford Transit 2Τ στις πιο απαιτητικές συνθήκες και να προσομοιώνουν όποιο καιρό θέλουν, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Υψόμετρα μεγαλύτερα και από του Mont Blanc, της ψηλότερης κορυφής των Άλπεων, ταχύτητες οχήματος και ανέμου έως 250 χλμ/ώρα, χιόνι, εκτυφλωτική λιακάδα και βροχή είναι από τις συνθήκες που επιτυγχάνονται με το πάτημα ενός μπουτόν στο πιο προηγμένο κέντρο κλιματικών δοκιμών για αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο μιας επένδυσης 70 εκατομμυρίων ευρώ, το κέντρο δοκιμών προσφέρει την πρώτη αεροδυναμική σήραγγα για αυτοκίνητα που μπορεί να προσομοιώσει υψόμετρο 5.200 m, ίδιο με του North Base Camp του Έβερεστ και το πρώτο, που μπορεί να προσομοιώνει μία τέτοια γκάμα συνθηκών κάτω από μία στέγη. Η εγκατάσταση μπορεί επίσης να ψύξει δύο αίθουσες μέχρι τους – 40o C και να τις θερμάνει μέχρι τους 55o C, αλλά και να δημιουργήσει 95% υγρασία. Οι ακραίες θερμοκρασίες κάνουν την εγκατάσταση της Ford στο John Andrews Product Development Centre στην Κολωνία (Γερμανία), το θερμότερο, ψυχρότερο και πιο υγρό μέρος στην Ευρώπη που φιλοξενεί και το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Δυτική Ευρώπη.