Το αστυνομικό μυθιστόρημα «Οι φόνοι της κίσσας» δεν είναι ένα μεγαλοφυές αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά.. δύο! Είναι ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται μέσα σε ένα άλλο μυθιστόρημα. Ένα έξυπνο συγγραφικό εύρημα που προσθέτει γοητεία στην ήδη πετυχημένη δουλειά του διάσημου βρετανού συγγραφέα Άντονι Χόροβιτς.

Έχοντας ως πρότυπο τις περιπέτειες της Αγκάθα Κρίστι και του Σέρλοκ Χολμς το βιβλίο«Οι φόνοι της κίσσας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ ξετυλίγει ένα σκηνικό μυστηρίου χωρίς σπλάτερ εικόνες και ωμή αχρείαστη βία.

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου γνωρίζουμε την Σούζαν Ράιλαντ, την υπεύθυνη έκδοσης ενός εκδοτικού οίκου. Δουλειά της να διαβάσει και να επιμεληθεί το χειρόγραφο ενός αστυνομικού μυθιστορήματος, με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Άττικους Πυντ, τον ήρωα του συγγραφέα Άλαν Κόνγουεϊ, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο όνομα στον εκδοτικό οίκο και όλοι στηρίζονταν στην επιτυχία του νέου βιβλίου του.

Η ένατη υπόθεση του Άττικους Πυντ που τιτλοφορείται «Άγριες Κίσσες» αφορά τον ύποπτο θάνατο της Μαίρης Μπλάκιστον μιας οικονόμου σε μία έπαυλη και τον φόνο του μεγαλοκτηματία εργοδότη της σερ Μάγνκους Πάι, στην βρετανική επαρχία, του 1955. Ο Χόροβιτς ξετυλίγει και εδώ με εξαιρετική λεπτομέρεια την ατμόσφαιρα, τις συνήθειες και το κλίμα της μεταπολεμικής Αγγλίας αποδεικνύοντας πως γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο.

Χαμένη ανάμεσα σε ενόχους, αινίγματα και κρυμμένα μυστικά η Σούζαν αναζητά μάταια τη λύση του μυστηρίου αφού από το βιβλίο λείπουν οι τελευταίες σελίδες και μαζί η λύση του μυστηρίου. Όταν ο συγγραφέας Άλαν Κόνγουεϊ βρίσκεται νεκρός και το χειρόγραφο σημείωμα της αυτοκτονίας βρίσκεται επάνω στο γραφείο του εκδότη της, η Σούζαν αποφασίζει να αναζητήσει η ίδια τη λύση του αινίγματος.

Το βιβλίο που βαδίζει ξεκάθαρα πάνω στα χνάρια της Αγκάθα Κρίστι είναι ένα αυθεντικό αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωτοτυπία και σπιρτάδα που παρασύρει τον αναγνώστη σε μια έξυπνη περιπέτεια του μυαλού. Με εύκολη γραφή και γρήγορη πλοκή κυλάει αβίαστα χωρίς να σε κουράζει στο παραμικρό. Ένα βιβλίο που αξίζει για όσους αγαπούν την κλασική αστυνομική λογοτεχνία.

Ο συγγραφέας

Ο Άντονι Χόροβιτς (Anthony Horowitz) έχει γράψει περισσότερα από σαράντα βιβλία, και είναι συγγραφέας και δημιουργός της βραβευμένης αστυνομικής σειράς «Foyle’s War» (έχει προβληθεί στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ο πόλεμος του Φόιλ»), «Midsomer Murders» και της πιο πρόσφατης «Collision», ανάμεσα στις άλλες τηλεοπτικές δουλειές του. Το 2011, το ίδρυμα Arthur Conan Doyle ανέθεσε στον συγγραφέα να γράψει τα μυθιστορήματα «The House of Silk» (2011) και «Moriarty» (2014), με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, τα οποία έγιναν best sellers. Ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος, έχει υπογράψει και το «Trigger Mortis» το μυθιστόρημα με ήρωα τον Τζέιμς Μπόντ, το οποίο έχει βασιστεί σε μία αδημοσίευτη ιστορία του Ίαν Φλέμινγκ.

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα