Πόσο μεγάλοι θα νιώθατε εάν μαθαίνατε ότι το γουόκμαν που συντρόφευσε τα εφηβικά σας χρόνια (ή των παιδιών σας), όπως και ο πρώτος φορητός υπολογιστής έχουν κλείσει τα 30; Πόσο συχνά αναλογίζεστε το μεγαλείο του ταπεινού φερμουάρ, μιας εφεύρεσης που τον Δεκέμβριο θα μετράει ακριβώς 100 χρόνια ζωής; Και να φανταστεί κανείς ότι αυτά είναι μερικά μόνο από τα γκάτζετ του περασμένου αιώνα χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε την καθημερινότητά μας. Από τον Παγκόσμιο Ιστό και το σεσουάρ έως την τεχνητή καρδιά και το… ανοιχτήρι, ο 20ός αιώνας μας κληροδότησε εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας άρδην.

Επειτα από ομολογουμένως δύσκολη επιλογή ανάμεσα σε 4.000 αγαπημένες εφευρέσεις, λάτρεις των γκάτζετ κατάφεραν να ξεχωρίσουν τις 100 επικρατέστερες. Στη λίστα, την οποία δημοσιεύουν οι «Τάιμς» του Λονδίνου, περιλαμβάνονται από πολύ απλά αντικείμενα τα οποία άντεξαν στον χρόνο, όπως τα στυλό διαρκείας και οι αλκαλικές μπαταρίες, αλλά και έξυπνες επινοήσεις που έκαναν τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο απλή, όπως οι πάνες μιας χρήσεως, οι τοστιέρες ή οι βραστήρες. Ανάμεσα σε αυτά τα απλά «μαραφέτια» ξεχωρίζουν ωστόσο και σπουδαία τεχνολογικά άλματα, όπως το ραντάρ, η τηλεόραση ή η τεχνητή καρδιά. Ας πάρουμε όμως τη λίστα από την αρχή. Πριν από έναν αιώνα γεννήθηκε η ιδέα του φερμουάρ ως ενός εύκολου τρόπου να μπαινοβγαίνουν οι μπότες και να παραμένουν τα πορτοφόλια κλειστά. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα 30 χρόνια μέχρι η βιομηχανία των ρούχων να αρχίσει να τα χρησιμοποιεί και στα παντελόνια. .

Μια γρήγορη ματιά στην ίδια λίστα επιβεβαιώνει επίσης την τεράστια εξέλιξη όχι μόνο της τεχνολογίας, αλλά και της Ιατρικής. Το 1941 σχεδιάστηκε η πρώτη τεχνητή καρδιά. Τρία χρόνια αργότερα το μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Το 1956 τα ακουστικά βαρηκοΐας και το 1958 ο βηματοδότης. Περιττό να αναφερθεί πόσοι άνθρωποι σώθηκαν ή είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής χάρη σε όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Οι νοικοκυρές είναι αναμφίβολα οι μεγάλες κερδισμένες της τεχνολογικής ανάπτυξης του 20ού αιώνα. Τάπερ, πυρέξ, μίξερ, πλυντήρια, ηλεκτρικές σκούπες και πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα γκάτζετ έκαναν πολύ ευτυχισμένες τις νοικοκυρές μητέρες –και ακόμη πιο ευτυχισμένες τις εργαζόμενες νοικοκυρές μητέρες.