Για τους φίλους του καλού ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα της Ασίας, θα μπορούσε να θεωρηθεί χριστουγεννιάτικο δώρο. Στο λυκόφως του 2017, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο πρώτο μεσημεριανό clasico στην ιστορία της Λα Λίγκα. Η ώρα διεξαγωγής (13.00 Ισπανίας, 14.00 Ελλάδας) του αγώνα είναι προσαρμοσμένη στην prime time τηλεοπτική ζώνη της ασιατικής αγοράς, που αποτελεί τον κύριο στόχο (και) του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Το clasico του Σαββάτου διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά πυγμαχικής αναμέτρησης. Η κάτοχος του τίτλου, Ρεάλ, εναντίον της διεκδικήτριας της χρυσής ζώνης, Μπάρτσα. «Rumble in the jungle» (Η βροντή της ζούγκλας) από τους δύο κορυφαίους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Μια μονομαχία για το πρώτο κομμάτι της έκτης Χρυσής Μπάλας της καριέρας τους, την οποία θα διεκδικήσουν με πάθος τους επόμενους μήνες. Κανείς από τους δύο δεν θέλει να λήξει ισόπαλη η αναμέτρησή τους για τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών.

Στο 237ο clasico, το πρώτο αίμα ανήκει στην Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί αρνήθηκαν το pasillo (φρουρά τιμής στους νικητές) στους παίκτες της Ρεάλ για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. «Το κάνουμε μόνο όταν συμμετέχουμε και εμείς στη διοργάνωση», ανακοίνωσε ο καταλανικός σύλλογος. Η απόφαση της Μπάρτσα πιθανόν να έχει σχέση και με την πολιτική οξύτητα που επικρατεί στην Ισπανία μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας την 1η Οκτωβρίου και όσα δραματικά ακολούθησαν.

Η διαφορά των 11 βαθμών που χωρίζει την πρωτοπόρο Μπάρτσα από τη Ρεάλ (έχει έναν αγώνα λιγότερο) δίνει την ευκαιρία στην ομάδα του Βαλβέρδε να δώσει τη χαριστική βολή στους Μερένχες στη μάχη του τίτλου.

—————————

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

236 οι αναμετρήσεις της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα

95 νίκες έχει πετύχει η Βασίλισσα έναντι 92 των Μπλαουγκράνα

1 γκολ χρειάζεται η Ρεάλ για να φτάσει τα 400 στους αγώνες της με την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί έχουν σκοράρει 384 φορές σε κλάσικο

24 γκολ έχει πετύχει ο Λιονέλ Μέσι στο σημαντικότερο ντέρμπι της Ισπανίας και βρίσκεται στην πρώτη λίστα των σκόρερ. Απ’ αυτά τα 14 γκολ τα έχει σημειώσει στο Σαντιάγο Μπερναμπέου

6 συνεχόμενα κλάσικο όπου έχει σκοράρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο, κατέχοντας το αντίστοιχο ρεκόρ. Ο Πορτογάλος έχει σημειώσει συνολικά 17 γκολ και χρειάζεται ακόμα ένα για να ισοφαρίσει τον ρέκορντμαν της Ρεάλ Αλφρέδο ντι Στέφανο

———————-

Οι πέντε αξέχαστες αναμετρήσεις

7 Ιανουαρίου 1995

Ο Δανός Μίχαελ Λάουντρουπ ηγήθηκε της Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του τίτλου τη σεζόν 1993-94, αλλά μετατράπηκε σε νούμερο ένα εχθρό των Μπλαουγκράνα όταν αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο πρώτο κλάσικο που αγωνίστηκε με τη λευκή φανέλα ο Λάουντρουπ ηγήθηκε των Μερένχες σε νίκη με 5-0 επί της Μπάρτσα. Δώδεκα μήνες πριν είχε κάνει ακριβώς το αντίθετο με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα. Στην πρώτη σεζόν του Λάουντρουπ στο Σαντιάγο Μπερναμπέου η Ρεάλ κατέκτησε τον τίτλο και δεν επέτρεψε στην Μπάρτσα να πανηγυρίσει τον πέμπτο σερί τίτλο της.

23 Νοεμβρίου 2002

Ενας άλλος «προδότης» της Μπαρτσελόνα, ο Πορτογάλος Λουίς Φίγκο επιστρέφει ως αντίπαλος στο Καμπ Νου για τρίτη φορά. Στις δύο προηγούμενες, οι αποδοκιμασίες συναγωνίζονταν τον ήχο τζάμπο τη στιγμή της απογείωσης. Εκείνη την ημέρα οι οπαδοί της Μπάρτσα είχαν επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο να εκφράσουν την οργή τους. Τη στιγμή που ο Φίγκο πήγε να εκτελέσει ένα κόρνερ οι οπαδοί της Μπάρτσα εκτόξευσαν εναντίον του μεταξύ πολλών άλλων και μια γουρουνοκεφαλή. Οι συμπαίκτες του Πορτογάλου αποσύρθηκαν προς στιγμήν από τον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και το παιχνίδι έληξε χωρίς γκολ.

19 Νοεμβρίου 2005

Ο αγωνιστικός χώρος του Σαντιάγκο Μπερναμπέου μετατράπηκε για 90 λεπτά σε καμβά πάνω στον οποίον ο Ροναλντίνιο δημιούργησε ένα από τα ωραιότερα έργα του. Ο βραζιλιάνος κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου εκείνης της εποχής εμπνεύστηκε με τη φλόγα της καρδιάς και εκτέλεσε με κλινική ψυχρότητα δύο γκολ που έμειναν στην Ιστορία γιατί χειροκροτήθηκαν από το εντυπωσιασμένο κοινό του ποδοσφαιρικού ναού της Ρεάλ Μαδρίτης. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στον ίδιο τόπο με τον καλλιτέχνη που ακούει στο όνομα Ντιέγκο Μαραντόνα να ανταμείβεται με το θερμό χειροκρότημα. Η Μπάρτσα είχε νικήσει με 3-0.

29 Νοεμβρίου 2010

Ηταν το πρώτο κλάσικο του Ζοζέ Μουρίνιο ως προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και η ρεβάνς του Πεπ Γκουαρντιόλα για τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από την Ιντερ (του Μουρίνιο) στο Τσάμπιονς Λιγκ λίγους μήνες πριν. Οι Μπλαουγκράνα συνέτριψαν τους αντιπάλους τους με 5-0. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο τρόπος όμως που το κατάφεραν και η εντυπωσιακή υπεροχή τους ανάγκασε τον ισπανικό Τύπο να γράψει πως ίσως η Μπάρτσα έπαιξε το καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία της. Να σημειωθεί πως η Ρεάλ πήγε στο Καμπ Νου με ένα αήττητο 19 αγώνων και την οίηση του Μουρίνιο στα ύψη.

23 Απριλίου 2017

Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλά από τα κλάσικο που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι. Η δόξα στην τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων στη Λα Λίγκα ανήκει αποκλειστικά στον Αργεντινό. Με γκολ στις καθυστερήσεις χάρισε τη νίκη στην Μπάρτσα, παγώνοντας ταυτόχρονα το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, που είδε τον Μέσι να βγάζει τη φανέλα του και να τους την επιδεικνύει προκλητικά σαν ματαντόρ που κρατά το κόκκινο πανί μπροστά στον ταύρο.