«Η άποψη «έχουμε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία» παραπέμπει σε σταλινιστικές αντιλήψεις» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Μανιάτης. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, που εκτιμά ότι βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, τονίζει πως πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «εκλογική λεηλασία» του Κινήματος Αλλαγής. «Αποτελεί θράσος να καλεί την Κεντροαριστερά «σε απεγκλωβισμό από τον νεοφιλελευθερισμό», τη στιγμή που ο ίδιος συνεργάζεται άριστα με το ρατσιστικό ακροδεξιό κόμμα του Πάνου Καμμένου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως προς την εικόνα της Κεντροαριστεράς τις τελευταίες ημέρες, ο Μανιάτης λέει πως η παρέμβαση Γεννηματά ήταν «ορθότατη και αναγκαία», επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να αμφισβητείται ο πυρήνας της πολιτικής μας στρατηγικής σε κορυφαία θέματα».

Υπάρχει σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσει την Κεντροαριστερά;

Πρώτος στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική λεηλασία του Κινήματός μας. Τρόμαξαν από τη συμμετοχή του Νοεμβρίου στις εκλογές του νέου φορέα και από τότε απεργάζονται σχέδια για ν’ ανακόψουν την πολιτική δυναμική μας. Μπροστά στη βέβαιη ήττα τους στις επόμενες εκλογές προσπαθούν να απομειώσουν την πολιτική μας επιρροή, άλλοτε με επιθέσεις φιλίας κι άλλοτε με επιθέσεις λασπολογίας εις βάρος στελεχών μας, όπως η αθλιότητα της Novartis που χθες κατέρρευσε στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία εφεδρεία του παλαιού πολιτικού συστήματος που γέννησε την κρίση. Η άποψη «έχουμε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία», συνοδευόμενη από εμφυλιοπολεμική ρητορεία, λαϊκισμό και παρακρατικού τύπου παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης, παραπέμπει σε σταλινιστικές αντιλήψεις. Η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα έχει βλάψει την πατρίδα, έχει ηττηθεί ηθικά και πρέπει να ηττηθεί και στρατηγικά στις επόμενες εκλογές. Αποτελεί θράσος να καλεί την Κεντροαριστερά «σε απεγκλωβισμό από τον νεοφιλελευθερισμό», τη στιγμή που ο ίδιος συνεργάζεται άριστα με το ρατσιστικό ακροδεξιό κόμμα του Πάνου Καμμένου, με τον οποίο έχουν έρθει «εις σάρκα μίαν», δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του ψέματος και της δημαγωγίας. Με τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοδηγήσουμε τις ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος για πολιτική αλλαγή, νέα σχέση εμπιστοσύνης, νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες. Η Κεντροαριστερά, το προοδευτικό Κέντρο, ή θα ισχυροποιηθεί με αυτόνομη πολιτική παρουσία ή δεν θα υπάρξει, χαμένη στη μαύρη τρύπα του αριστερού λαϊκισμού. Αυτό να το καταλάβουν όλα τα στελέχη μας.

Εχει αποτέλεσμα η παρέμβαση Γεννηματά; Από εδώ και πέρα θα σταματήσει το φλερτ κεντροαριστερών στελεχών με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ηταν ορθότατη και αναγκαία. Εκφράζει το ηγετικά αυτονόητο και το στρατηγικά συμφωνημένο. Οι 210.000 πολίτες έχουν δώσει την κεντρική εντολή να υπάρξει αυτόνομη παράταξη, αυτόνομη πολιτική, αυτόνομη προοπτική.

Ενιαία γραμμή μέσα στον νέο φορέα ή πολυφωνία απόψεων; Μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρξουν;

Πολυφωνία και πλουραλισμός λειτουργούν ευεργετικά στα μεγάλα κόμματα, όταν συντίθεται σε ενιαία πολιτική έκφραση και δράση και δεν εξελίσσονται σε Βαβέλ. Ομως, δεν μπορεί να αμφισβητείται ο πυρήνας της πολιτικής μας στρατηγικής σε κορυφαία θέματα, όπως οι εκλογές. Οι στρατηγικές, πολιτικές μας προτεραιότητες είναι δύο: ενιαία έκφραση και πολιτική αυτονομία.

Πιστεύετε πως οι τελευταίες εξελίξεις και η δημόσια διένεξη ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη βλάπτουν την εικόνα της παράταξης;

Προτιμώ να βλέπω κοινούς πολιτικούς στόχους, από διαφορετικές εμπειρίες και μεθοδολογίες. Είναι το αναγκαίο κόστος της ιδεολογικής και πολιτικής ενοποίησης. Απαιτείται ανοχή, καλή προαίρεση και προτεραιότητα στον ενιαίο πολιτικό προσανατολισμό. Πρέπει να φύγουμε επειγόντως μπροστά. Η πολιτική εξωστρέφεια είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την παράταξη. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα μας καταστήσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Να στοχεύσουμε ώστε το Κίνημα Αλλαγής να είναι πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Πώς είναι σήμερα οι σχέσεις σας με τη Φώφη Γεννηματά; Πολλά ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά τη μη τοποθέτησή σας στην Εκτελεστική Γραμματεία.

Με τη Φώφη Γεννηματά μάς συνδέουν διαχρονικά προσωπική φιλία και κοινοί αγώνες για τον τόπο, το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη. Είμαι περήφανος που τον Νοέμβριο συμμετείχα σε μια κορυφαία, γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση στο πλαίσιο της ηγετικής εκλογής. Τα υπόλοιπα είναι παραπολιτικά σχόλια ανάξια σχολιασμού και από τους δυο μας. Χαίρομαι γιατί στο Συνέδριό μας υιοθετήθηκαν βασικές προεκλογικές μου θέσεις, όπως η κατάργηση του Υπερταμείου και ο μετασχηματισμός του σε Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η στρατηγική για μετατροπή του πελατοκεντρικού κράτους σε κράτος project manager, με πλήρη αξιολόγηση όλων, στοχοθεσίες και πραγματικά μπόνους παραγωγικότητας για όσους εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες.

Ειδικά για τη νέα γενιά, ο αγώνας μου για απελευθερωμένα, καινοτομικά δημόσια πανεπιστήμια, που μαζί με αξιόπιστα ιδιωτικά μπορούν να συνεισφέρουν κατά 2% στο ΑΕΠ, να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους νέους και να μετασχηματίσουν την Ελλάδα σε παγκόσμιο κέντρο ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών σπουδών.

Πότε βλέπετε εκλογές; Μπορεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία;

Βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, με απώτατο σημείο τον Μάιο του 2019. Τρέμουν τις μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου που υπέγραψαν. Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στη βέβαιη ήττα του δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό ή πολιτειακό τέχνασμα προκειμένου να υποσκάψει την επόμενη μέρα.

Τι συμβαίνει στη ΔΕΗ; Οδηγείται όντως στην κατάρρευση;

Ο τυχοδιωκτισμός και οι πολιτικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της ΔΕΗ είναι τραγικές. Σε περίπτωση κατάρρευσης της εταιρείας, θα είναι και ποινικές.

Υπέγραψε τη μείωση κατά 50% των κερδών της, τον υποτριπλασιασμό τής χρηματιστηριακής της αξίας, την απώλεια 6 δισ. ευρώ εσόδων κι επενδύσεων, τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φτωχοποιημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτών.

Τώρα προετοιμάζει και την αύξηση των τιμολογίων. Ο,τι και να κάνει, όσο και να κρυφτεί, δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς του.