Γιασεμιών 13, Παλαιό Ψυχικό. Ο Μαρουάν Τουμπάσι, ο πρεσβευτής του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, μας υποδέχεται στην κατοικία του με τον συνηθισμένο φιλόξενο τρόπο αλλά με μια διάχυτη λύπη. «Προχθές ήταν η 70ή επέτειος Νάκμπα, της καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948. Και έχασαν τη ζωή τους 60 Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πυρά στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ» αναφέρει ενώ σχολιάζει πως ο Τραμπ δεν μπορεί να κρατά στα χέρια του το μέλλον όλου του κόσμου.

Πριν από περίπου δυο χρόνια ο Μαρουάν Τουμπάσι μάς είχε πει πωςη Παλαιστίνη βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος,δηλαδή ανάμεσα στο Ισραήλ και τοDaesh (ISIS). Τότε στον διεθνή Τύπο χυνόταν άφθονο μελάνι για την τρίτη ιντιφάντα. Αυτή τη φορά γίνεται λόγος για «Μια πρεσβεία, μια σφαγή» όπως σημείωσε η «Libération» στο πρωτοσέλιδο της . Ο χριστιανός ορθόδοξος στο θρήσκευμα με καταγωγή από την Γιάφα πρεσβευτής μίλησε στα «ΝΕΑ» για το Κράτος του Ισραήλ που αισθάνεται υπεράνω του νόμου και δεν πληρώνει για κανένα έγκλημα, κάτι για το οποίο ευθύνονται οι ΗΠΑ.
Πόσο διαφορετικό είναι το τοπίο στην Παλαιστίνη από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ;

Η σημερινή πολιτική ηγεσία της Αμερικής υποστηρίζει αυτά που κάνει το Ισραήλ. Με τη μεταφορά της πρεσβείας ο Τραμπ έδωσε τη χαριστική βολή. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από την εποχή του Ομπάμα. Για παράδειγμα το 2016 υπήρχε απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά του εποικισμού στα κατεχόμενα εδάφη και οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποίησαν το δικαίωμα του βέτο. Σήμερα τα δυο τρίτα του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση κατά του εποικισμού. Η Αμερική όμως δεν θέλει. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η μεταφορά της πρεσβείαςαπό το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ είναι παράνομη. Είναι μια απόφαση κατά των Ηνωμένων Εθνών γιατί είναι σαν να επιβραβεύει η Αμερική το Ισραήλ για τα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού. Οι προηγούμενες ηγεσίες των ΗΠΑ δεν τολμούσαν να το κάνουν. Ο Τραμπ θέλει να μας γυρίσει πίσω στην εποχή της κατοχής. Αλλά δεν μπορεί να έχει στα χέρια του το μέλλον όλου του κόσμου.
Ποια είναι η απάντησή σας στον ισχυρισμό πως αυτός ο πόλεμος έχει θρησκευτικές ρίζες;

Αυτή η μάχη δεν είναι θρησκευτική. Είναι πολιτική. Το Ισραήλ θέλει να δείχνει όμως πως η διαμάχη είναι θρησκευτική. Εγώ είμαι χριστιανός. Σεβόμαστε το ίδιο τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους. Ζούσαμε κάποτε όλοι μαζί ειρηνικά.
Η τρομοκρατία δεν είναι όμως σήμερα μια από τις βασικές απειλές για την πολύπαθη περιοχή;

Είμαστε κατά της τρομοκρατίας γιατί εμείς έχουμε καεί από αυτήν. Εχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι μέσα σε μια ημέρα. Αυτό δεν είναι οργανωμένη τρομοκρατία; Ο εποικισμός που εφαρμόζει το Ισραήλ είναι η χειρότερη μορφή τρομοκρατίας. Η κατοχή ενός λαού είναι τρομοκρατία. Σε όλα τα κράτη, σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν φανατικοί. Ο μη τερματισμός της κατοχής γεννά φανατισμό.
Φοβάστε δηλαδή μια ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της βίας;

Αν συνεχίσει το Ισραήλ τα εγκλήματα, ναι. Δεν υπάρχει κανένας λαός να δέχεται τη βία. Ποιος δέχεται την κατοχή; Εσείς οι Ελληνες δεν την δεχτήκατε. Παλέψατε να απαλλαγείτε! Η ισραηλινή κατοχή δενμας αφήνει να αναπτυχθούμε σε κανέναν τομέα. Μας κλέβουν τα νερά και μας τα πωλούν μετά. Χτίζουν όπου θέλουν και μπαίνουν τις νύχτες στα σπίτια μας και μας συλλαμβάνουν. Οταν πάμε με το αυτοκίνητο από μια πόλη σε άλλη, δεν μπορούμε να βάλουμε καν τετάρτη (ταχύτητα). Υπάρχουν φράγματα, μπλόκα ενώ υπάρχουν άλλοι δρόμοι για τους εποίκους. Υπάρχει κι ένα μέρος του ισραηλινού λαού που θέλει την ειρήνη. Εμείς έχουμε σχέση με πολλές ισραηλινές δυνάμεις. Αλλά υπάρχει ρατσιστικό φανατικό θρησκευτικό κίνημα στην περιοχή. Εχουμε 700.000 ισραηλινούς εποίκους στα κατεχόμενα εδάφη. Το Ισραήλ με αυτό τον τρόπο απομονώνει τον εαυτό του. Δεν κερδίζει υποστηρικτές.
Ποια μπορεί να είναι μια ρεαλιστική λύση και πόσο μακριά βρισκόμαστε σήμερα;

Ημασταν κοντά αλλά, αφότου ήρθε ο Τραμπ, μας απομάκρυνε. Και η κυβέρνηση Νετανιάχου μάς απομακρύνει από τον τερματισμό της κατοχής. Αλλά πρέπει να γίνει. Εμείς ζητάμε τη λύση των δυο κρατών. Το 1967 υποχωρήσαμε και δεχτήκαμε ένα παλαιστινιακό κράτος, μόλις 22% από την ιστορική Παλαιστίνη. Με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ δεν θέλει τη λύση του ’67 και επεκτείνει εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη. Στα εδάφη του Ισραήλ υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στα σπίτια τους και υποφέρουν από ρατσισμό εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου που τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το Ισραήλ έχει δυο επιλογές. Είτε να συμφωνήσει στη λύση είτε να συνεχίσει την αποικιοκρατία και να είναι ένα κράτος του απαρτχάιντ.
Ο τρόπος που η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το Παλαιστινιακό σάς ικανοποιεί και ποιες οι προσδοκίες σας από τη διεθνή κοινότητα;

Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση. Μας ενώνουν πάντα πολλά. Από τη διεθνή κοινότητα ζητάμε να σταματήσει τη σφαγή του λαού μας. Δεν μπορεί το Ισραήλ να μην πληρώνει ποτέ για τα εγκλήματα που κάνει.
Ποιος θεωρείτε πως είναι ο ρόλος και οι βλέψεις του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή;

Η Τουρκία έχει όραμα να γίνει ένας πραγματικός παίκτης στην περιοχή. Οπως η Ρωσία και η Κίνα. Αυτό που ζητάμε από κάθε κράτος είναι να σεβαστεί την επιθυμία ενός λαού για ελευθερία.
Πόσο ξεκάθαρη είναι η επιθυμία του συριακού λαού στην περίπτωση της Συρίας;

Εμείς είμαστε κατά της δημιουργίας ενός ισλαμικού κράτους. Ο συριακός λαός με εκλογές επιλέγει την ηγεσία του. Στη Συρία ζούσαν πολλοί Παλαιστίνιοι από το 1948. Υποφέρουμε με όσα συμβαίνουν. Αλλά δεν θέλουμε να ανακατευόμαστε στα εσωτερικά ενός κράτους.