Τη διαβεβαίωση ότι οι Ελληνες της Βρετανίας δεν έχουν να φοβούνται τίποτε από το Brexit, καθώς τα δικαιώματά τους θα παραμείνουν κατοχυρωμένα και μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δίνει, σε συνέντευξή που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο πρώτος τη τάξει υφυπουργός Brexit, λόρδος Κάλαναν. Ωστόσο, για πρώτη φορά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η δέσμευση αυτή να μην ισχύσει σε περίπτωση που Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit. Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαιώνει ότι «η στενή φιλία και συνεργασία» της Βρετανίας με την Ελλάδα θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Ο Μάρτιν Κάλαναν, που βρέθηκε προχθές στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, διετέλεσε ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια, αλλά σήμερα καλείται να βγάλει τη χώρα του από το ευρωπαϊκό μπλοκ και τους βρετανούς πρώην συναδέλφους του από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο 57χρονος υφυπουργός αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος και, ως πρώην στέλεχος ζυθοποιείων, παρομοιάζει το Brexit με μια δυνατή pale ale –μπίρα κατ’ εξοχήν πικρή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν κάνει τη Βρετανία σπίτι τους. Τι τους επιφυλάσσει το μέλλον στη μετά Brexit εποχή;

Στόχος είναι να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους σχεδόν όπως και πριν. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος από τον Μάρτιο του 2019 έως το τέλος του 2020 κατά τη διάρκεια της οποίας ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτε. Υστερα από αυτή, έχουμε συμφωνήσει ότι θα ισχύσει το καθεστώς εγκατεστημένου πολίτη (settledstatus), το οποίο θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις παροχές τους. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Ελληνες της Βρετανίας ότι τα δικαιώματά τους θα προστατευθούν.
Αυτό θα συμβεί ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit;
Σε περίπτωση μη συμφωνίας, προφανώς δεν θα ισχύσει η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ (σ.σ.: η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο), συνεπώς θα πρέπει να επανεξετάσουμε τα θέματα αυτά. Αλλά αυτή δεν είναι η έκβαση που θέλουμε. Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών θα τελειώσει, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι που θέλουν να έρθουν στη Βρετανία μετά το Brexit να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Θα μπορούσε να συμβεί αυτό;
Θέλουμε να συμφωνήσουμε σε μια σχέση κινητικότητας με την ΕΕ, η οποία θα επιτρέπει τη μετακίνηση τουριστών, φοιτητών, στελεχών επιχειρήσεων κ.ά. χωρίς βίζα. Η ελεύθερη μετακίνηση, ως έχει σήμερα, θα τελειώσει. Βέβαια, οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Πιστεύετε ότι το Brexit θα μπορούσε να καθυστερήσει για κάποιο διάστημα;
Οχι. Φεύγουμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019.
Η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να παραταθεί;

Οχι. Η μεταβατική περίοδος είναι πολύ άβολη από την άποψη της πολιτικής αντιπροσώπευσης: θα πρέπει να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με όλους τους κοινοτικούς νόμους, τους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις, αλλά δεν θα έχουμε ευρωβουλευτές, ούτε επίτροπο. Επομένως, θέλουμε αυτή η περίοδος να είναι όσο πιο σύντομη γίνεται. Γι’ αυτό θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2020.
Πολλοί στη Βρετανία ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα. Πιστεύετε ότι θα γίνει;
Οχι. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. Κάναμε ήδη δημοψήφισμα. Υπήρξε εκτενής διάλογος για το θέμα και μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές που σημειώθηκαν ποτέ σε βρετανική εκλογική διαδικασία. Οι πολίτες πήραν μιαν απόφαση κι εμείς τώρα θα την εφαρμόσουμε.
Εχει γραφτεί ότι βουλευτές των Συντηρητικών ενδέχεται να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της Τερίζα Μέι και πως θα ακολουθήσουν νέες παραιτήσεις (έχουν ήδη παραιτηθεί 10 υπουργοί και κομματικοί αξιωματούχοι).
Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα. Οι παραιτήσεις συμβαίνουν στην πολιτική. Εχουν συμβεί και στην Ελλάδα. Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας.
Πιστεύετε ότι οι διαφωνίες στους κόλπους των Συντηρητικών για το Brexit θα θέσουν σε κίνδυνο την τελική συμφωνία ή και την ίδια την κυβέρνηση;
Οχι, ελπίζω πως όχι. Είμαι βέβαιος πως όταν δείξουμε στους βουλευτές ότι έχουμε μια ικανοποιητική συμφωνία –την οποία ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε -, θα καταφέρουμε να τους πείσουμε να την εγκρίνουν.
Εχει κάνει λάθη η κυβέρνηση στο Brexit;
Ασφαλώς όχι! Ολα όσα κάνουμε είναι τέλεια. Ποτέ δεν κάνουμε λάθη!
Εχετε πολύ χιούμορ!
(Γέλια) Μην περιμένετε από έναν υφυπουργό να σας πει ότι έχουμε κάνει λάθη. Δεν λέω ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Αλλά δεν πρόκειται να το αποδώσω αυτό σε πραγματικά λάθη.
Βρεθήκατε στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Ελληνες;
Εχουμε μια μακρά και στενή φιλία και συνεργασία με την Ελλάδα. Θέλουμε η σχέση αυτή να συνεχιστεί. Ημασταν φίλοι και σύμμαχοι προτού οι χώρες μας ενταχθούν στην ΕΕ, θα παραμείνουμε έτσι και μετά την αποχώρησή μας από αυτή.

Εμαθα ότι στο παρελθόν εργαζόσασταν σε βρετανικές ζυθοποιίες. Αν το Brexit ήταν μπίρα, τι μπίρα θα ήταν;

(Γέλια) Θα ήταν μια δυνατή pale ale.
Για ποιον λόγο;

Διότι είναι ένα δυνατό προϊόν που αρέσει σε όλους.