Ολομέτωπη και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Κωστής Χατζηδάκης με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να μειώνεται αυξάνεται και εκτιμά ότι «όσο παραμένει στην εξουσία τόσο φθείρεται περισσότερο. Για το κοινωνικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση επικαλείται την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» και υποστηρίζει ως κυρίαρχο σενάριο να γίνουν οι εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2018.
Κύριε Χατζηδάκη, με δεδομένο ότι στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση ανακοινώνει έξοδο από τα Μνημόνια βλέπετε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή στο τέλος της τετραετίας;
Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Αυτό ισχύει και για τις κυβερνήσεις. Η εξουσία επίσης είναι γλυκιά. Αυτά τα δύο είναι στοιχεία για να γίνουν οι εκλογές ταυτόχρονα τον Μάιο, προκειμένου να προκληθεί και με τις πολλαπλές εκλογές η αντίστοιχη σύγχυση στους ψηφοφόρους. Κρίνοντας όμως αυστηρά με τη λογική, νομίζω ότι το κυρίαρχο σενάριο είναι να γίνουν οι εκλογές Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του ’18. Για να πετάξει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ τις «καυτές πατάτες» των Σκοπίων και των συντάξεων και να προσπαθήσει να επαναλάβει το σενάριο του ’14 με την προεδρική εκλογή στα τέλη του ’19.
Το κυβερνητικό αφήγημα ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια δεν θεωρείται ότι είναι πειστικό για να αλλάξει η εικόνα για την κυβέρνηση;
Από τον Σεπτέμβριο του ’17 η κυβέρνηση οργανώνει συνεχώς επικοινωνιακές αντεπιθέσεις: διεθνείς συναντήσεις, Paradise Papers, μποναμάδες τα Χριστούγεννα, Σκόπια, Novartis… Η διαφορά, αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τον ΣΥΡΙΖΑ και όσο παραμένει τόσο φθείρεται περισσότερο.

Η κυβέρνηση λέει ότι τελειώνουν τα Μνημόνια. Εσείς λέτε ότι είναι ήδη εδώ ένα τέταρτο Μνημόνιο. Πώς το λέτε αυτό όταν ακόμα και οι πιστωτές θεωρούν ότι τα Μνημόνια τελειώνουν;
Επικαλούμαι την ίδια την κυβέρνηση. Οταν για το θέμα των συντάξεων λέει ότι θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές, στην πραγματικότητα ακυρώνει μόνη της την επιχειρηματολογία της. Αν έχουν τελειώσει τα Μνημόνια, δεν υπάρχει κανένας λόγος διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές!
Τι περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης έχει η ΝΔ αν αύριο γίνει κυβέρνηση, από τη στιγμή που υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις;
Η ΝΔ είναι προσεκτική σε όσα λέει, διότι ξέρει ότι υπάρχουν δεσμεύσεις πέραν του τρίτου Μνημονίου. Αλλιώτικα, θα βγαίναμε με μια διαφορετική προσέγγιση στο πρόγραμμά μας. Υπάρχουν όντως διεθνείς δεσμεύσεις. Και γι’ αυτό –πέραν των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ και του φόρου νομικών προσώπων με αντίστοιχη μείωση δαπανών –λέμε ότι θα έχουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των πιστωτών για να μπορέσουμε στη συνέχεια να διαπραγματευθούμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει φόρους και διαλύει την οικονομία, για να τους μοιράσει στη συνέχεια με τη μορφή επιδομάτων.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα κοινωνικό πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Εσείς θα παρουσιάσετε αντίστοιχο πρόγραμμα φέτος;
Τα πακέτα της κυβέρνησης είναι «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι». Διότι έχει πάρει και θα εξακολουθήσει να παίρνει πολύ περισσότερα από μισθωτούς και συνταξιούχους. Η ΝΔ έχει μιλήσει για την περικοπή των φόρων. Στον δρόμο προς τις εκλογές θα γίνουμε σαφείς και για την περικοπή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, με έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Αυτά σχετίζονται με τη φορολογία, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, τη ρύθμιση χωροταξικών εκκρεμοτήτων, την αντιμετώπιση με δραστικό τρόπο του ιδιωτικού χρέους, την προώθηση των εξαγωγών και όχι μόνο.

Το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ στον δρόμο για τις εκλογές ποιο είναι;
Θα γνωστοποιηθεί με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ομως θα το συνόψιζα ως εξής: Νέα Δημοκρατία – νέες δουλειές. Η μηχανή της ελληνικής οικονομίας μπαίνει μπροστά. Η Ελλάδα δουλεύει ξανά.
Εδώ και καιρό βλέπουμε θερμή αντιμετώπιση της κυβέρνησης από τους πιστωτές. Πρόσφατα είχατε και «ένταση» με τον επίτροπο Μοσκοβισί…
Οι πιστωτές έχουν πιστέψει, θεωρώντας ότι ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια από την Ελλάδα, ότι είμαστε ανίατη περίπτωση. Με την κυβέρνηση αυτή, πολλοί από τους πιστωτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης και αυτοί έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Η κυβέρνηση παριστάνει ότι εφαρμόζει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές και εκείνοι παριστάνουν ότι ελέγχουν την εφαρμογή του προγράμματος. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, για να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ανίατη περίπτωση!

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ένταση και σύγκρουση για διάφορες υποθέσεις, όπως και στο θέμα με την τεχνική εταιρεία των αδελφών του Πρωθυπουργού. Μπορεί η πολιτική ζωή να προχωρήσει στις εκλογές μέσα σ’ αυτό το κλίμα;
Θα επιθυμούσα μια διαφορετικού τύπου πολιτική συζήτηση. Η συζήτηση αυτή δεν μου πάει, δεν πάει στον χαρακτήρα μου. Ομως, εφόσον υπάρχουν δημοσιεύματα και αποκαλύψεις, πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να δίνουν απαντήσεις. Κανένας δεν είναι υπεράνω της κριτικής και της ανάγκης για απαντήσεις. Επίσης, ο Πρωθυπουργός που είχε κάνει σημαία στη Βουλή το περιβόητο δάνειο του «Κήρυκα Χανίων», τι σκέφτεται σήμερα; Οχι τόσο για το αντίστοιχο δάνειο της δικής του οικογένειας όσο για το ζήτημα με την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Ολα αυτά είναι άραγε έτοιμος επίσης να τα καταγγέλλει μέσα στη Βουλή από εδώ και πέρα;

Σχετικά με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών, πόσο επηρεάζει τη σχέση μας με τη Ρωσία;
Αντικειμενικά είναι ένα θέμα σοβαρό γιατί μιλάμε για μια μεγάλη χώρα και για απελάσεις διπλωματών. Ωστόσο, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που κατέβηκαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία δεν κατέβηκαν, προφανώς, γιατί είναι πράκτορες ή γιατί ήταν όργανα πρακτόρων. Ηταν το εθνικό φιλότιμο που εθίγη και αυτό ήταν που αγνόησε ο κ. Τσίπρας και φοβούμαι ότι εξακολουθεί να το αγνοεί.

Το Σκοπιανό λοιπόν θα επιδράσει καταλυτικά στις εκλογές;

Επέδρασε ήδη αρνητικά στον κ. Τσίπρα. Ηταν ίσως το πρώτο θέμα το οποίο συνετέλεσε να διαρραγούν τόσο πολύ οι ψυχικοί δεσμοί με ένα μεγάλο κομμάτι της λαϊκής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πήγε απέναντι στον λαό, απέναντι σε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων του. Τους κούνησε το δάχτυλο και τους αποκάλεσε ακροδεξιούς και ετερόκλητο όχλο. Αυτό ενόχλησε, υπονόμευσε και υπονομεύει το αφήγημα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ότι εκφράζουν τις μεγάλες λαϊκές μάζες.