«Δεμένη» με αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις για την μετά το μνημόνιο περίοδο, θα είναι η Ελλάδα όταν θα λήξει το πρόγραμμα, στα τέλη του καλοκαιριού. Η συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, δεν θα είναι απλές προτροπές αλλά υποχρέωση. Σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα «παγώνουν» και η εποπτεία θα γίνεται ξανά «θηλιά» για την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες για τις αποφάσεις του Eurogroup αύριο τελούν υπό την αίρεση της στάσης που θα κρατήσει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα θα πρέπει να αναμένονται περιορισμένου εύρους παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 2022 η οποία συνδέεται με προαπαιτούμενα για τους δημοσιονομικούς στόχους τις αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ , την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι έλεγχοι για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα γίνονται σε τριμηνιαία βάση από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM, ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι οι εταίροι θα μπορούν να ζητούν πρόσθετα μέτρα.

Οι πληροφορίες από το Βρυξέλλες επιμένουν ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει συγκρατημένη όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της για το προσφυγικό και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να περάσει «γενναιόδωρες» παρεμβάσεις ελάφρυνσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι εταίροι καταλήγουν σε επιμήκυνση των δανείων του EFSF (υπόλοιπο 130 δις ευρώ) κατά 7 χρόνια παρότι το ΔΝΤ ζητούσε 15 χρόνια , την δημιουργία ενός αποθεματικού «ασφαλείας» 20 δις ευρώ ώστε η Ελλάδα να μην είναι… εκτεθειμένη στις αγορές τουλάχιστον έως το 2020 και μερική εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ που στο σύνολο του φθάνουν τα 11 δις ευρώ. Επίσης θα αποφασιστεί η σταδιακή η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMP-ANFA) ύψους 4 δις ευρώ και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF, μέτρα που θα συνδεθούν με την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά .

Οι δεσμεύσεις περιγράφονται σε κείμενο που έχουν ετοιμάσει οι Ευρωπαίοι εταίροι και θα κληθεί να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο κείμενο γίνεται αναφορά στα ακόλουθα έξι πεδία οικονομικής που θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις:

Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

· Ο ετήσιος προϋπολογισμός θα πρέπει να πετύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

· Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020.

· Αλλαγές στη φορολογική διοίκηση

· Να μπει τέλος στη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019.

Κοινωνική πρόνοια

· Εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

· Δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ έως τα μέσα του 2020.

· Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία με άνοιγμα κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

· Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.

· Νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

· Επίσπευση στα Κόκκινα δάνεια. Η χώρα πρέπει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ηλεκτρονική κατάθεση νομικών έγγραφων θα εφαρμοστεί σε όλα τα δικαστήρια μέχρι τα τέλη του 2019.

· Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες. «Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση».

Αγορές εργασίας και προϊόντων

· Η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού

· Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021.

· Να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

· Η εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.

Ιδιωτικοποιήσεις

· «Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και του ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο HCAP) και της μαρίνας του Αλίμου (μέσα 2019), της Εγνατίας, των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019)», αναφέρεται στο έγγραφο. Την πώληση των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) και άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.

Δημόσια διοίκηση

· Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών.