Έκκληση στους Ευρωπαίους να δείξουν ανθρωπιά και να μην υψώνουν τείχη στα σύνορά τους απηύθυνε το μεσημέρι της Κυριακής από τον Πειραιά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συμβολική επίσκεψή του στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι.

Ο Αρχιεπίσκοπος που συνοδευόταν απότον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, και τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» Κωνσταντίνο Δήμτσα, επισκέφτηκε τους χώρους όπου μένουν οι πρόσφυγες, συζήτησε μαζί τους και στην συνέχεια τους προσέφερε το μεσημεριανό γεύμα αγάπης που ετοίμασε η «Αποστολή».

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης, τονίζοντας: «Η χώρα μας, έναν χρόνο πριν έφτασε στο χείλος της οικονομικής χρεοκοπίας. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η Ελλάδα, βιώνει μία χειρότερη χρεοκοπία. Την χρεοκοπία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Γιατί χειρότερη από την οικονομική είναι η απόλυτη χρεοκοπία της ανθρωπιάς, των αρχών της Ευρώπης, της αλληλεγγύης απέναντι στον πρόσφυγα που υποφέρει. Είναι χρεοκοπία του πολιτισμένου Ευρωπαίου, να υψώνει τείχη στα σύνορά του. Να αφήνει γυναίκες και παιδιά αβοήθητα να σβήνουν, περπατώντας τον δρόμο της προσφυγιάς. Είναι προδοσία του χριστιανικού πνεύματος η σημερινή στάση ορισμένων Ευρωπαίων. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουμε να τις δούμε. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τις αρχές της γιατί αλλιώς δεν θα είναι η Ευρώπη που ξέρουμε αλλά η Ευρώπη έτσι όπως κατάντησε. Η Ευρώπη της εκμετάλλευσης».

Ο κ.Ιερώνυμοςχαρακτήρισε συγκλονιστική την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Και απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες αναφέροντας: «Δείξτε την ανθρωπιά σας, μην υψώνετε τείχη στα σύνορά σας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εικόνες Χριστού. Θυμηθείτε τους πατεράδες και τις μανάδες σας που, στην πρόσφατη ιστορία αυτής της ηπείρου, αναζήτησαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τη λαίλαπα του πολέμου». Συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ευρώπης: «Μην ξεχνάτε το σημερινό μήνυμα του Ευαγγελίου που ακούστηκε σε όλες τις Εκκλησίες «Ἐπείνασα γαρ, και ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, εν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. Αμήν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε». Για την Ευρώπη η χειρότερη χρεοκοπία θα είναι η πνευματική και ηθική της χρεοκοπία».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε ακόμη για τις προσπάθειες της Εκκλησίας και των Ιερών Μητροπόλεων και διαβεβαίωσε τον δήμαρχο Πειραιά ότι η «Αποστολή» θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου όπως πράττει από την πρώτη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προσφέροντας, σε συνεργασία με τον IOCC (International Orthodox Christian Charities) γεύματα αγάπης, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και ιατρικές υπηρεσίες.