Την ανησυχία του για την διαχείριση της κατάστασης από το κεντρικό κράτος, του μεγάλου ζητήματος που αφορά στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης φορέων για την διαχείριση του προσφυγικού που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, και την οποία απασχόλησε ειδικά η διαχείριση και λειτουργία της ανοιχτής δομής φιλοξενίας στο Κουτσόχερο και ο συντονισμός ενεργειών των εμπλεκομένων φορέων.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα. Δε φοβόμαστε, ανησυχούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

«Προειδοποιούμε και καταθέτουμε προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση, τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο και για ολόκληρη την ελληνική και θεσσαλική κοινωνία. Έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθοδήγησης αλλά και ενεργειών από το κεντρικό κράτος.

»Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα είναι η δημόσια υγεία. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» (δηλαδή ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα, εμβόλια κλπ).

»Προειδοποιούμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τόσο των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, αλλά και εκείνων στη γύρω περιοχή. Θέτουμε επίσης το πρόβλημα ασφάλειας, θέτουμε το θέμα συντονισμού των εθελοντών, έτσι ώστε η βοήθειά τους να έχει προστιθέμενη αξία. Δημιουργήθηκε επίσης πρόβλημα με το ποιος κάνει τι, αν μπορεί να το κάνει και με ποιο τρόπο το κάνει» ανέφερε ο κ. Αγοραστός και συνέχισε:

«Θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση για αυτό από την πρώτη στιγμή ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας καταθέσαμε προτάσεις και συμβάλλαμε στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος, αλλά εδώ χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, διαχειριστική επάρκεια και διοικητική ικανότητα, γιατί αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών, δεν ενημερωνόμαστε πόσοι έρχονται, πότε έρχονται, πόσο θα μείνουν.

»Τη σίτιση έχει αναλάβει ο στρατός και πρέπει να υπάρξει καλύτερη μέριμνα για την καθαριότητα, την ασφάλεια, τα φάρμακα, την ιατρική περίθαλψη και για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών εκεί.

»Πολλές φορές έχουμε πει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, πολυσύνθετη και θα εγκυμονεί δυσκολίες για πολύ καιρό ακόμα. Η σωστή αντιμετώπισή της προϋποθέτει σωστές προβλέψεις και σωστή προετοιμασία και οργάνωση. Για αυτό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σωστά για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το κόστος υποδοχής και διαχείρισης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών ξεπερνά μέχρι στιγμής το 1,8 δισ. ευρώ (έμμεσες και έμμεσες δαπάνες και ζημίες από διαφυγόντα κέρδη) και όλα αυτά έχουν πληρωθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η χώρα μας πράττει και το χρέος της Ευρώπης απέναντι στην ανθρωπότητα. Χρειάζονται όμως χρήματα – για αυτό ζητήσαμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στα forum που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όσο και στις συναντήσεις που είχαμε με αξιωματούχους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, να έρθουν άμεσα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πριν είναι αργά» ανέφερε ο κ. Αγοραστός.