Εκθέματα από τους Αγώνες και την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού θα κοσμούν το Αλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στο Π. Φάληρο απέναντι από το Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ.

Το μήνυμα που έστειλε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 45 ετών από το Κίνημα του Ναυτικού ήταν πως πρέπει να διαφυλαχθούν η ιστορική μνήμη και οι Αγώνες του Πολεμικού Ναυτικού με το αντιτορπιλικό «Βέλος», τον Μάιο του 1973 κατά της Δικτατορίας.

Γι’ αυτό το λόγο ο Υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος προανήγγειλε ότι σε έναν χρόνο εκθέματα του Πολεμικού Ναυτικού θα εγκατασταθούν στο πάρκο – άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης ώστε να το επισκέπτονται οι πολίτες και οι νέοι και έτσι να μαθαίνουν την ένδοξη ιστορία του Ναυτικού.

Καθοδηγεί «συνειδήσεις και διδάσκει χρέος»

Στην εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα 21 Mαΐου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο… οικοδεσπότης – καθώς οι ομιλίες έγιναν στο κατάστρωμα του Θωρηκτού – αρχιπλοίαρχος-κυβερνήτης του Θ/Κ Γ/Αβέρωφ Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του Κινήματος του Ναυτικού στην ανατροπή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Και επισήμανε πως το μήνυμα Δημοκρατίας που έστειλε τότε καθοδηγεί έως σήμερα «συνειδήσεις και διδάσκει χρέος».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης χαρακτήρισε το Κίνημα του Ναυτικού κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης τονίζοντας πως αποτέλεσε έκφραση ελευθερίας του πνεύματος και της Δημοκρατίας και πως όλοι σήμερα «εμπνεόμαστε από τις πράξεις αυτών των ναυτικών». Στην αγωνιστικότητα και την αγάπη για τη Δημοκρατία των ελλήνων αξιωματικών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος προσθέτοντας πως το μήνυμα «του αγώνα τους είναι διαχρονικό».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι εν ζωή καθώς και οι συγγενείς των αποθανόντων συμμετεχόντων στο Κίνημα του Ναυτικού, η οικογένεια του αείμνηστου Ναυάρχου Νικόλαου Παππά, μέλη του πληρώματος του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», αντιπροσωπείες από τις ΕΔ και τα ΣΑ, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και μέλη της ευρύτερης Ναυτικής και Ναυτιλιακής κοινότητας, εκπρόσωποι των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.