Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 21.30 της Κυριακής στο κτίριο του Πολεμικού Μουσείου στο κέντρο των Χανίων, ενώ έχει προσαχθεί αλλοδαπός στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης και εξετάζεται σε σχέση με τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, παίρνουν μέρος 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες, κλιμακοφόρο όχημα από το Ρέθυμνο και πυροσβεστικό όχημα του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πυροσβέστες επικέντρωσαν την προσπάθειά τους στον περιορισμό της φωτιάς για να μην επεκταθεί σε διπλανούς χώρους, ωστόσο το κτίριο του Μουσείου εκτιμάται ότι υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς στο εσωτερικό του υπήρχαν πολλές ξύλινες κατασκευές.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι το εξωτερικό μέρος του, η στατικότητα του οποίου θα εξεταστεί όταν η πυρκαγιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Γύρω από το κτίριο είχαν αναπτυχθεί πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου ν’ αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στον δημοτικό κήπο της πόλης, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και σε παραπλήσιες στρατιωτικές κατοικίες.

Περιορίστηκε εντέλει στο κτίριο του Πολεμικού Μουσείου έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν και θα επιχειρούν στο σημείο σε όλη τη διάρκεια της νύχτας» επισήμανε ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης, ο οποίος βρέθηκε επιτόπου, συντονίζοντας την επιχείρηση με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Χανιά Δημοσθένη Μπαντουράκη.

«Σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής»

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής, μεγάλης αξίας για την πόλη», επισήμανε νωρίτερα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, που μετέβη κι αυτός στον τόπο της καταστροφής.

Κατά τον ίδιο, μέσα στο κτίριο δεν υπήρχε μουσειακό υλικό, αλλά πιθανόν ορισμένα αρχεία.

Η αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους μπροστά στο Μουσείο, καθώς και παράπλευρες οδούς, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Διακόπηκε επίσης η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Οι αρχές διενεργούν προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς. Στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων οδηγήθηκε αλλοδαπός, ο οποίος είχε βρει κατάλυμα στο εσωτερικό του Μουσείου.