Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στην Κορινθία, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος, προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Πελοπίδα Καλλίρη, «στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας υπάρχουν πύρινα μέτωπα από το Ισθμό μέχρι και την περιοχή της Κινέτας, και συγκεκριμένα στις περιοχές Αγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπάρχουν δύο ακόμη πύρινα μέτωπα στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου.

Η φωτιά ξεκίνησε εκδηλώθηκε σε πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, στην Κορινθία και επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.

Υστέρα από προτροπή της Πυροσβεστικής εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας.

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο,ενώ με εντολή της αστυνομίας έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Επισημαίνεται πως κλειστή η Νέα και Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως το 57ο χλμ.

Η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης, ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς.

Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Με τρία ερπυστριοφόρα οχήματα για τις χωματουργικές εργασίες και επτά υδροφόρες συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα, ανταποκρινόμενη άμεσα στο σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι πυκνοί καπνοί έχουν φτάσει και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, «αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.