Λεηλατημένος από τυμβωρύχους τα τελευταία 40 χρόνια, ανακαλύφθηκε – σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης – ο τάφος του Διαγόρα του Ρόδιου κοντά στη Μαρμαρίδα, σε ύψωμα της περιοχής Τουργκούτρεϊς.

Οπως αποκάλυψε τη Δευτέρα σε τουρκικό πρακτορείο ξεναγός της περιοχής, ο τάφος του Διαγόρα και της συζύγου του ήταν τόπος επίσκεψης ντόπιων μουσουλμάνων, οι οποίοι έκαναν τάματα, νομίζοντας ότι ανήκε σε μουσουλμάνο Αγιο.

Επίσης, έγινε στόχος αρχαιοκάπηλων που έσκαψαν επανειλημμένως και πήραν ότι πολύτιμο υπήρχε παρά τις τοπικές διαδόσεις πως όποιος τον πείραζε πέθαινε ή δυστυχούσε.

Ο τάφος που είναι ο μοναδικός στη Μικρά Ασία σε μορφή πυραμίδας, στην κορυφή του, σύμφωνα με ντόπιους, είχε αγάλματα του πυγμάχου Διαγόρα του Ρόδιου και της συζύγου του, που εκλάπησαν από αρχαιοκάπηλους όπως και κοσμήματα και αντικείμενα που εντόπιζαν σε παράνομες ανασκαφές.

Το κατά τα άλλα καλά διατηρημένο ταφικό μνημείο φέρει – σύμφωνα με τον ξεναγό – προφητική επιγραφή που λέει ουδείς δειλός να μην βλάψει αυτόν τον τάφο. Η πυραμίδα έχει ύψος έξι και πλάτος τριών μέτρων.

Φημισμένος πυγμάχος της αρχαιότητας

O Διαγόρας ο Ρόδιος ήταν φημισμένος πυγμάχος της αρχαιότητας. Δεν διακρίθηκε μόνο για τις νίκες του αλλά και την οικογένειά του, τους γιους και τα εγγόνια του, στους οποίους μεταλαμπάδευσε τ’ αθλητικά ιδεώδη. Ακολούθησαν έτσι τον δρόμο του και έγιναν σπουδαίοι Ολυμπιονίκες.

Ο Διαγόρας νίκησε στο αγώνισμα της πυγμαχίας στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ. Τη νίκη του εξυμνεί ο Πίνδαρος στον Ζ’ Ολυμπιόνικο. Ηταν επίσης περιοδονίκης (νικητής και των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων).

Σε προχωρημένη ηλικία, το 448 π.Χ., ήταν παρών στην Ολυμπία όταν οι γιοι του Δαμάγητος και Ακουσίλαος στέφθηκαν Ολυμπιονίκες. Λέγεται ότι, αμέσως μετά την ανακήρυξή τους, ανέβασαν τον πατέρα τους στους ώμους τους και τον περιέφεραν θριαμβευτικά στο στάδιο.

Τότε ένας από τους θεατές αναφώνησε «Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Ολυμπον αναβήση» (Πέθανε Διαγόρα, μην περιμένεις ν’ ανέβεις και στον Ολυμπο) και ο Διαγόρας εν μέσω των επευφημιών και πλήρης ευδαιμονίας άφησε την τελευταία του πνοή.