Η Γαλλία φόρεσε, επιτέλους, το ολόχρυσο πολυπόθητο στέμμα. Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν πανηγύρισε με τον δικό του «έξαλλο» τρόπο την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τους Μπλε, το σύνολο Louis Vuitton της Μπριζίτ έμοιαζε… αξιοθρήνητο έτσι όπως βράχηκε από τη δυνατή μπόρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαμογελούσε πονηρά προστατευμένος κάτω από μια μεγάλη ομπρέλα. Ενα σουρεαλιστικό πραγματικά στιγμιότυπο. Η κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου στο Μουντιάλ και οι εορτασμοί για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Γαλλίας. Η Πόλη του Φωτός, με τον Πύργο του Αϊφελ φωταγωγημένο εκπληκτικά και μερικούς από τους διασημότερους λυρικούς καλλιτέχνες στο stage, παρουσίαζε την εικόνα υπερθεάματος. Στην Αθήνα η γαλλική πρεσβεία, σε αυτό το εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας, είχε φωταγωγηθεί με τα εθνικά χρώματα της χώρας. Οι Γάλλοι σε όλο τον κόσμο και την ελληνική πρωτεύουσα βέβαια ζούσαν το δικό τους όνειρο «τυλιγμένο» με μπλε, κόκκινα και λευκά χρώματα.

Ο κόμης d’ Ormesson, η αγορά, οι κήποι

Η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα στεγάζεται στο γνωστό νεοκλασικό κτίριο των 500 τ.μ. σε ένα μεγάλο οικόπεδο με «θέα» τα παράθυρα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ποιο είναι όμως το «story» πίσω από το εμβληματικό αυτό κτίριο το οποίο τραβάει αμέσως τα βλέμματα των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης; Η ιστορία μοιάζει με παραμύθι. Πρωταγωνιστές κόμητες (όπως ο de Montholon, υπουργός της Γαλλίας στην Αθήνα), πλούσιοι κύριοι με φράκα, βαρονέσες και βέβαια ο Charles Louis William Merlin ή αλλιώς Κάρολος Merlin (δισεγγονός του μέλους της Εθνικής Συνέλευσης Merlin de Douai και εισαγγελέα του Ροβεσπιέρου). Η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την απόκτηση κτιρίου με σκοπό να στεγάσει την αντιπροσωπεία της στην ελληνική πρωτεύουσα. Το κτίριο βρέθηκε τελικά. Επειτα από πολλές διαπραγματεύσεις, ο κόμης d’ Ormesson, υπουργός της Γαλλίας στην Αθήνα (1897-1909) μίσθωσε το κτίριο. Το θέμα της αγοράς του κτιρίου Merlin de Douai τέθηκε και πάλι το 1902. Ο κόμης d’ Ormesson επέμενε να το αγοράσει η γαλλική κυβέρνηση. Το γαλλικό υπουργείο αδυνατούσε όμως να προχωρήσει σε αυτή την αγορά. Με τον φόβο της έξωσης της γαλλικής αντιπροσωπείας από το «Σπίτι της Γαλλίας», το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε τελικά στην αγορά το 1913. Τα χρόνια πέρασαν. Σήμερα η πρεσβευτική κατοικία, ανακαινισμένη σε μεγάλο βαθμό, δίνει έναν πιο λειτουργικό και ευχάριστο τόνο. Πανέτοιμη να υποδεχθεί τους φίλους της. Στα «βαριά» σαλόνια και τους δροσερούς κήπους όπου εορτάζεται πάντα η Ημέρα της Βαστίλλης.

Γαλλικοί οίκοι και η Θέμις…

Ολα πλέον γίνονται στη Μύκονο. Εικαστικά γεγονότα, συναυλίες, πάρτι, γάμοι, βαπτίσεις, εγκαίνια καινούργιων καταστημάτων. Η νέα boutique Louis Vuitton άνοιξε μέσα στο Nammos Village. Το ενδιαφέρον όμως συγκέντρωσε το opening της πρώτης exclusive boutique που φέρει το όνομα της ταλαντούχας Θέμιδας Ζουγανέλη – Κανελλοπούλου. Η boutique σε μινιμαλιστικό στυλ, με λευκά χρώματα, φιλοξενεί τα αντικείμενα της Θέμιδας (μην ξεχνάμε ότι η κυρία Ζουγανέλη συνεργάζεται στο εξωτερικό με τον οίκο Christian Dior) αλλά και την καινούργια συλλογή ρούχων της, τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Λευκά, εκτυφλωτικά, όπως ακριβώς είναι το χρώμα που επικρατεί στο Νησί των Ανέμων, «φέρουν» χρυσές λεπτομέρειες, είναι κατασκευασμένα από πολύ καλής ποιότητας υφάσματα. Οταν τα φώτα ανάβουν, τα Ματογιάννια της Μυκόνου αποκτούν διαφορετική όψη. Προσωπικότητες από ολόκληρο τον πλανήτη κάνουν shopping και διασκεδάζουν στα γραφικά μπαράκια.