Μια σειρά θεσμικών αλλαγών στο πλαίσιο της λειτουργίας της Βουλής και του Κανονισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ήδη «έχει ετοιμαστεί η υποδομή» ώστε το Κοινοβούλιο να «περάσει» στην ηλεκτρονική υπογραφή και το σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα να λειτουργήσει και στις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται ακριβής και πλήρης καταγραφή της περιουσίας της Βουλής με στόχο να στεγάζεται σε δικά της κτίρια αφού αυτά ανακαινιστούν. Επίσης, ενημέρωσε ότι εντός του 2016 θα γίνει ανάρτηση δύο οικονομικών ετών των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.

«Παραλάβαμε μια κατάσταση όπου -χωρίς να προσωποποιώ καθόλου ευθύνες τα προηγούμενα χρόνια- δεν είχε γίνει παρά μία ανάρτηση την τελευταία τετραετία.

Τώρα ήδη μέσα στο 2016 θα γίνει ανάρτηση δύο οικονομικών ετών κι έχουν ληφθεί τα μέτρα μέσα σε έναν χρόνο από τώρα να έχουμε φτάσει στο σημείο να δίνονται, ακριβώς, άμα τη εκκαθαρίσει του τρέχοντος, δηλαδή του προηγούμενου οικονομικού, έτους» ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης επισημαίνοντας πως είναι αναγκαίο να επιτευχθεί αυτό, διότι εύλογα ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι σωστό μόνο να αναφερόμαστε σε στοιχεία ενδεικτικά προ διετίας ή προ τριετίας, αλλά μπορούμε να πάμε γρηγορότερα.

Ο κ. Βούτσης, ενημέρωσε επίσης ότι η Επιτροπή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων έχει φτάσει στη φάση της εξαγωγής συμπερασμάτων προσθέτοντας πως «αύριο θα είμαστε στο Δίστομο και θα ληφθούν πια αποφάσεις για μια εξωστρεφή λειτουργία με παρουσίες και ταξίδια σε όλη την Ευρώπη και στα κέντρα όπου αυτό το ζήτημα πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει στοιχείο πάλης και διεκδίκησης άμεσα».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι θα ιδρυθεί μια επιτροπή για την TTIP όπως και για την CETA, δύο μεγάλες διατλαντικές συμφωνίες πάρα πολύ κρίσιμες συνολικά για το εύρος των δικαιωμάτων, όχι μόνο των εμπορικών συμφωνιών, των στάνταρ που υπάρχουν, των προτύπων κ.λπ. αλλά αφορούν και καίρια θέματα Δημοκρατίας.

«Οι προβλέψεις που υπάρχουν είναι -για να σας το πω αδρά- οι πολυεθνικές εταιρείες να μπορούν να ενάγουν στα δικαστήρια τις κυβερνήσεις, αν θεωρούν ότι με την εθνική πολιτική αυτών των κυβερνήσεων έχουν διαφυγόντα κέρδη.

Δηλαδή, αντιστρέφεται πλήρως οποιοσδήποτε κανόνας λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας και άλλα πολλά» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Ως προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι τώρα οι απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο βρίσκονται στο 56% των απαντήσεων στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και εκτίμησε πως με τον επαναπροσδιορισμό που ήδη γίνεται για ερωτήσεις, θα φτάσει στο επίπεδο του 70%-75%, έγκαιρων απαντήσεων στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων.

Για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι έχει γίνει η συγκρότηση του ΑΣΕΠ και της ΑΔΑΕ, ότι τις επόμενες μέρες «θα πάμε σε πρόσωπο κοινής αποδοχής» όσον αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη και μέσα στον Ιούνιο θα έχει «κλείσει» και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

«Θα μείνει ως αγκάθι το ΕΣΡ, αλλά θα γίνει προσπάθεια και γι’ αυτή την αρχή και με τον διαγωνισμό για τις άδειες να εκκρεμεί για να βρεθεί η χρυσή τομή», προσέθεσε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, επέκρινε βουλευτές, αλλά και αρχηγούς κομμάτων, οι οποίοι – όπως είπε – «στήνουν επεισόδια» για να ώστε να φιλοξενούνται στα δελτία ειδήσεων και τις ιστοσελίδες.

«Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μία καθολική πορεία στο δημόσιο διάλογο στο όνομα της ατάκας και στο επίπεδο του στημένου επεισοδίου για να μεταδοθεί από κανάλια, ραδιόφωνα και στις ιστοσελίδες. Αφορά πολλούς αυτό, όχι μόνο τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «ακόμα και ηγετικά στελέχη αναζητούν την ατάκα για τις 8 το βράδυ και τις 12 μαζί με τους βρικόλακες».

«Δημιουργούν εντυπώσεις ή σκηνικά ώστε να είναι συμβατά με την τηλοψία» είπε επίσης και ενημέρωσε ότι έχει ο ίδιος προβεί και σε προσωπικές συζητήσεις με τους βουλευτές αρκετών κομμάτων, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι παρασύρθηκαν.

Ειδικώς για τα επεισόδια με πρωταγωνιστές βουλευτές της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως «είναι επιλογή μας που δεν είμαστε τόσο αυστηροί» αλλά προσέθεσε «θα γίνουμε όμως».

«Είναι επιλογή να μην παίξουμε αυτό το παιχνίδι με βίαιες προσαγωγές όσο και αν το περιμένουν κάποιοι εγχώριοι ή κύκλοι του εξωτερικού. Λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην υπάρχουν εικόνες με βίαιες προσαγωγές όπως και να επεμβαίνει ο φρούραρχος της Βουλής», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την προσπάθεια στο ζήτημα του Κανονισμού, ώστε να πάψει το καθεστώς λειτουργίας Ειδικών Κανονισμών κατά υπηρεσία σε πολλές υπηρεσίες της Βουλής.

«Δεν υπάρχει κανένα πεδίο, κανένας χώρος, καμία σκιά στο πώς θα διαμορφώνονται και πώς διαμορφώνονται τα πράγματα, τα οργανογράμματα και οι Κανονισμοί λειτουργίας των Υπηρεσιών της Βουλής», τόνισε και ανακοίνωσε ότι την άλλη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής και έπεται η Ολομέλεια για την έγκριση του Τμήματος Β΄ του Κανονισμού.

Επίσης, επειδή εκκρεμεί η συζήτηση και για το Μέρος Α΄ του Κανονισμού, σε αυτή την ψήφιση, τώρα, του Κανονισμού θα τεθεί και το θέμα της εκλογής ενός αντιπροέδρου (από το Ποτάμι) στο Προεδρείο της Βουλής, το θέμα της σύντμησης προθεσμιών ανάμεσα σε κάποιες συνεδριάσεις και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου στη Διάσκεψη των Προέδρων με προϋποθέσεις.

Ως μια άλλη σημαντική τομή ο κ. Βούτσης ανέφερε το ζήτημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και όπως ανακοίνωσε έχει προετοιμαστεί όλη η υποδομή να περάσει η Βουλή και στο καθεστώς της ψηφιακής υπογραφής, «που θα ξεμπλοκάρει όλη την άλλη λειτουργία, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα της Βουλής».

Όπως είπε, θα φτάσει μέχρι και στην κεντρική Αίθουσα της Βουλής στη διεξαγωγή των συζητήσεων, των ψηφοφοριών, της καταγραφής απόψεων κ.λπ. με ένα υπερσύγχρονο σύστημα, το οποίο θα αλλάξει όλα τα δεδομένα επί τα βελτίω για τη λειτουργία της νομοθετικής εργασίας.

Στην εξοικονόμηση πόρων και τον εκσυγχρονισμού υλικού και παρεχόμενων υπηρεσιών αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος, μέσω της αλλαγής συμβάσεων που υπήρχαν και που αφορούσαν τα τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τα ενοίκια, μια σειρά από λειτουργίες και άλλες μεγάλες ή μικρότερες εκκρεμότητες.

Ο κ. Βούτσης εξάλλου, μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια να γίνει μια ακριβής και νόμιμη καταγραφή της περιουσίας της Βουλής, «ανακάλυψη» αυτής της περιουσίας και κλείσιμο διαφόρων φακέλων που αφορούν σε περιουσιακά στοιχεία του παρελθόντος τα οποία έχουν μείνει σε εκκρεμότητα.

Μία άλλη τομή η οποία επίσης θα αποτελούσε κοινοτοπία για άλλα κοινοβούλια, όπως είπε ο κ. Βούτσης είναι ότι η Βουλή είναι προσπελάσιμη πλέον σε ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι από την είσοδο της Βουλής και την παρακολούθηση σε οποιονδήποτε όροφο μέχρι και την εξυπηρέτησή τους σε ειδικούς χώρους υγιεινής.