Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί πως χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα, αγνοώντας τη μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση αυτών των πόρων, εξαπέλυσε η ΝΔ.

Σε κοινή δήλωσή τους, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας τονίζουν πως το 2017 οι δαπάνες του προγράμματος έκλεισαν στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει, επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο στέρησε, σωρευτικά, τη διετία 2016-2017, 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία.

Οι αρμόδιοι τομεάρχες υπογραμμίζουν πως το 2018 οι δαπάνες του Προγράμματος παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση έναντι του στόχου, με αυξητική, μάλιστα, τάση από μήνα σε μήνα, σημειώνοντας ότι ήδη η απόκλιση ξεπερνά συνολικά τα 550 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2018. «Αποδεικνύεται, έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σοβαρό σχέδιο, ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική και πολιτική βούληση, και όχι ένα ασαφές ευχολόγιο που η ίδια η πραγματικότητα το ακυρώνει» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.