Θέση μάχης για την πρόταση δυσπιστίας

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2018 17:58 |
Θέση μάχης για την πρόταση δυσπιστίας
Οι αναπληρωτές εκπρόσωποι τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη και Γιώργος Κυρανάκης σε στιγμιότυπο στο προαύλιο της Βουλής την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018.

Θέση μάχης λαμβάνουν τα κόμματα για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ με αφορμή την συμφωνία για το Σκοπιανό.ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συντάσσονται υπερ της πρότασης μομφής αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως βλέπει θετικά την Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ λέγοντας πως είναι ένα θετικό πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

Η συνεδρίαση για την πρόταση μομφής αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στόχος είναι να μην εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και να λήξει η συνεδρίαση το απόγευμα του Σαββάτου ώστε να προλάβει ο πρωθυπουργός να μεταβεί στις Πρέσπες.

Όπως προβλέπει το άρθρο 142 η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο την 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της και να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία που λαμβάνει παραδοσιακά τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν και μέχρι το τέλος των ομιλιών τους θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών οι βουλευτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην συζήτηση.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).