Να ελαφρύνει το βάρος του Μακεδονικού θα προσπαθήσει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στοEurogroupπου ξεκινά το απόγευμα. Μια συνάντηση της ευρω-ομάδας που μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική αν ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος που αναμένει η κυβέρνηση.

Με τη δημοσιότητα που έλαβε η συμφωνία των Πρεσπών να είναι αρνητική, να απειλεί την κυβερνητική συνοχή και να διαλύει και τα τελευταία οχυρά των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η μόνη διέξοδος που εμφανίζεται είναι η εξέλιξη που θα λάβει η υπόθεση της οικονομίας. Το Μαξίμου ποντάρει σε μια συμφωνία – σταθμό που θα καλύψει τις… πολεμικές ιαχές μέρους της κοινωνίας για τη συμφωνία των Πρεσπών και θα ανοίξει το δρόμο για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση ποντάρει όλα της τα λεφτά στο σημερινόEurogroupεκτιμώντας ότι και επικοινωνιακά θα έχει οφέλη αλλά και ουσιαστικά καθώς μια γενναία διευθέτηση του χρέους θα δώσει ανάσες στον Αλέξη Τσίπρα.

Διφορούμενα μηνύματα

Τα μηνύματα που έρχονται είναι διφορούμενα καθώς από τη μια στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο κάνουν λόγο για οριστική διευθέτηση του χρέους κι από την άλλη ξένα δημοσιεύματα εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεσοβέζικη λύση που θα μπορούσε να περάσει και η Μέρκελ από το κοινοβούλιό της. Θα προβλέπει μικρή παράταση στην αποπληρωμή παλαιών δανείων, σίγουρα κάτω από τα δέκα χρόνια. Ενδεχομένως να προβλεφθεί κι ένα μαξιλάρι ασφαλείας κοντά στα 15 δις ευρώ ώστε να μη χρειάζεται να βγει στις αγορές η Ελλάδα μέχρι το 2020

Αν η κυβέρνηση περάσει με επιτυχία τον σημερινό σκόπελο και σχεδιάσει πιο άνετα τα δεδομένα μέχρι τις 20 Αυγούστου, τότε μπορεί από το φθινόπωρο να θέσει σε εφαρμογή σε διαφορετική βάση και τους πολιτικούς της προσανατολισμούς και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το Μαξίμου έχει δώσει γραμμή στους βουλευτές του να στηρίξουν σθεναρά στις εμφανίσεις και ομιλίες τους τη συμφωνία για την οικονομία, κάνοντας λόγο για το οριστικό τέλος των μνημονίων και την επιστροφή στην κανονικότητα. Να στρέψουν δηλαδή όλη τους τη ρητορική στα οφέλη από την έξοδο από το πρόγραμμα και στη νέα εποχή που έρχεται, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση.

Και τους ζητά να εκθειάζουν τις προσπάθειες που έγιναν για την επίλυση του Μακεδονικού και για το μείζον θέμα του χρέους. «Μόνο εμείς καταφέραμε να βρούμε λύση στα δύο πιο καυτά θέματα της Μεταπολίτευσης», είναι η γραμμή Μαξίμου από σήμερα. Εκτός κι αν είναι αρνητικά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Ευρω-ομάδας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά απόψε, θα είναι να επικοινωνήσει στο λαό ότι τα μνημόνια τέλειωσαν, η Ελλάδα ανέκτησε την εθνική της κυριαρχία και είναι ώρα να επιστραφεί μέρος των θυσιών στον κόσμο.

Θα πρόκειται για ένα μπαράζ παροχών προεκλογικού χαρακτήρα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα οργής για τις τόσες θυσίες που έχουν γίνει.

Το αρνητικό σενάριο

Η κυβέρνηση φοβάται πολλά πράγματα απόψε. Για παράδειγμα να μην τα βρουν οι εταίροι και να μετατεθούν οι αποφάσεις για τον Ιούλιο.

Επίσης, η απόφαση για το χρέος να μην είναι αυτή που θα δώσει στις αγορές το πιστοποιητικό αξιοπιστίας που χρειάζεται η χώρα για να δανείζεται φθηνά από τις αγορές.

Το τρίτο κακό σενάριο έχει να κάνει με την αιρεσιμότητα, αν δηλαδή δε γίνονται οι μεταρρυθμίσεις να παγώνουν και τα μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό σημαίνει αυστηρή εποπτεία, σφιχτός εναγκαλισμός με την τρόικα και αποφάσεις υπό την πίεση των δανειστών.

Τέλος, το κακό σενάριο έχει να κάνει με τις ευαίσθητες ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας. Οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ δε θέλουν καν να ακούνε για ελάφρυνση ενώ η ίδια η καγκελάριος επιχειρεί να συνδέσει το χρέος με το προσφυγικό. Να υποσχεθεί το Βερολίνο μια καλή κι έντιμη συμφωνία με αντάλλαγμα η Ελλάδα να υποδεχθεί πρόσφυγες που ζουν στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, οι κραδασμοί από το Μακεδονικό μόνο με ένα αντίστοιχα μεγάλο θέμα θα μπορούσαν να απορροφηθούν. Δηλαδή να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας στην οικονομία και το Μαξίμου να κάνει τα πάντα για να ξεχαστεί μέσα στο καλοκαίρι η συμφωνία των Πρεσπών.