«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την εθνικιστική ακροδεξιά ρητορική που μοναδικό στόχο έχει τη διεκδίκηση ενός πολιτικού εκλογικού μερίσματος από τη Χρυσή Αυγή», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Νίκος Βούτσης προειδοποίησε ότι τα πρώτα θύματα αυτής της ρητορικής που υποσκάπτει την δημοκρατία και τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια, θα είναι αυτοί που τα υιοθετούν και κάλεσε την ΝΔ να αναλογιστεί τα «δεξιά μορφώματα» που το τελευταίο διάστημα «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια».

«Υπάρχει μια απολογητική στάση για το μακεδονικό, μπροστά στην κατάπληκτη διεθνή κοινότητα που προφανώς δεν μπορεί να αντιληφθεί τα ακατάληπτα πλέον, επιχειρήματα εναντίον μιας πολύ καλής συμφωνίας, η οποία εφόσον ευοδωθεί, και περάσει όλα τα στάδια που προβλέπονται, μπορεί και πρέπει να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται μια προπαγάνδα ψευδολογίας η οποία στηρίζεται σε μια ρητορική του κ. Γρουέφσκι και του κ. Ιβανόφ.

«Εάν ακούσαμε προηγούμενα τι είπε ο κ. Ζάεφ στην προσπάθεια του να περάσει αυτή η συμφωνία στη χώρα του, είναι απαράδεκτο να το ακούμε εδώ επενδεδυμένο με τη ρητορική των σκληρών πολέμιων αυτής και οιασδήποτε άλλης συμφωνίας. Όπως επίσης πιστεύω ότι υπάρχει μια προσπάθεια να επανέλθουμε στην άκρως υπονομευτική πολιτική της ακινησίας erga omnes. Γιατί αυτό συνέβαινε επί 25 χρόνια. Μια εξωτερική πολιτική που όταν φτάναμε στο σημείο να μπει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και να γίνουν κάποιες πιο συστηματικές προσπάθειες, μέναμε σε μια πολιτική ακινησίας.

Δεν θα επανέλθουμε σε αυτή την πολιτική ακινησίας!», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν θα αποδεχθούμε πλέον μια ρητορική καιροσκοπισμού, και αυτή erga omnes, μια εθνικιστική ακροδεξιά ρητορική που μοναδικό στόχο έχει τη διεκδίκηση ενός πολιτικού εκλογικού μερίσματος από τη Χρυσή Αυγή, παίζοντας επικίνδυνα την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, και αυτό θα θίξει πρώτα από όλα όσους φλερτάρουν με αυτή την πολιτική. Βλέπετε ότι σαν μανιτάρια βγαίνουν ακροδεξιά μορφώματα στη χώρα μας, όπως και στην Ευρώπη. Είναι ένα ρεύμα που υψώνει τείχη ανάμεσα σε ανθρώπους, σε λαούς, στα οράματα της ΕΕ».