Ξέρω πως σας αρέσει το παρασκήνιο και έχω σήμερα για εσάς μια ιστορία. Χθες λοιπόν σήμανε ξαφνικά συναγερμός στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Τι ήταν όμως αυτό που διέκοψε τη ραστώνη στον εν λόγω χώρο; Μα ένα δημοσίευμα που προεξοφλούσε την αποπομπή του γενικού γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου (και δεξιού χεριού του Νίκου Βούτση) με απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου. Απαντες στη Βουλή προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Βούτσης και Αθανασίου απομονώθηκαν στο γραφείο του Προέδρου εντείνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα ανησυχίας και προκαλώντας το ενδιαφέρον των συναδέλφων ρεπόρτερ. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, οι δυο τους βγήκαν από το γραφείο και κατευθύνθηκαν από κοινού –σε μια συμβολική κίνηση –στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να διαψεύσουν πανηγυρικά την είδηση της παραίτησης. Ο Βούτσης μάλιστα χαρακτήρισε «της πλάκας» το δημοσίευμα, ενώ ο έμπιστός του ξεκαθάρισε πως θα φύγει από τη Βουλή σε ενάμιση χρόνο.

Διαρροή

Μαθαίνω όμως πως πίσω από τις κλειστές πόρτες του προεδρικού γραφείου οι δυο τους προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ποιος έκανε τη διαρροή. Και τον ανακάλυψαν. Δύσκολο δεν ήταν, μου λέει ο άνθρωπός μου που ξέρει το κατενάτσιο μεταξύ των φυλάρχων του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πληροφοριοδότης βρίσκεται εντός της Βουλής, ανήκει στο «περιβάλλον» του Προέδρου και μάλιστα κατέχει και σημαντικό «πόστο».

Οι 53 και ο Παππάς

Θα το πάω ένα βήμα πιο πέρα για να ερμηνεύσουμε τα παραπάνω. Ο Κώστας Αθανασίου λοιπόν είναι του κλίματος ή της τάσης των 53. Παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη εμπειρία και εικόνα του κόμματος και προσβάσεις σε οργανώσεις. Χαμηλών τόνων και γλωσσομαθής (μεταφραστής από τα ισπανικά, ας πούμε), διανοούμενος της πάλαι ποτέ ΑΚΟΑ και με νταραβέρια με την εφημερίδα «Εποχή», μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 αφιερώθηκε στο πόστο του στη Βουλή. Μια ασφαλής επιλογή, μακριά από την κυβερνώσα δράση και τα τζαρτζαρίσματα στα υπουργεία. Κλειστός πάντως, φειδωλός με τα ΜΜΕ, κράτησε επαφή με το συριζαϊκό σύστημα. Ο ειδικός πάλι, γραμματέας του Προέδρου της Βουλής, δηλαδή ο Κωνσταντίνος Βασιλάκης, έχει μια άλλη οπτική, δεν είναι λίγοι αυτοί που τον εγγράφουν στο σύστημα Νίκου Παππά, ενώ είναι και πιο φιλικός με τα ΜΜΕ. Οχι τυχαία, οι κοινοβουλευτικοί συνήθως σε αυτόν προστρέχουν για τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μπαλοθιές

Και ναι, καλά μαντέψατε. Αθανασίου και Βασιλάκης δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις. Ξαναλέω, εκπροσωπούν δύο διαφορετικές σχολές. Τώρα, αν καταλάβατε, οι πράκτορές μου στη Βουλή φωτογραφίζουν τον Βασιλάκη για τη διαρροή της αποπομπής Αθανασίου. Δεν το βρίσκω απίθανο, αν και καμιά φορά οι διαρροές απλώς προστατεύουν αυτόν που υποτίθεται χτυπούν. Ετσι λένε η πείρα και η ζωή. Στο βάθος πάντως βλέπω ένα ακόμη πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των 53 και του Νίκου Παππά. Εστω και μέσω αντιπροσώπων.

Κακά μαντάτα

Κάθε πουλάκι χαίρεται με το κελάηδισμά του, λέγανε οι θυμόσοφοι και μάλλον η κυβέρνηση πρέπει να το θυμάται. Κι αυτό αφού χθες διέρρευσε σε γερμανικό οικονομικό περιοδικό μια δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ΕΕ, που έλεγε γλαφυρά για το σχέδιο το μεταμνημονιακό ή το ολιστικό: «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν». Μάλλον δεν άρεσαν, όπως καταλάβατε.

Τα κεντήματα και η Καμίλα

Στον απόηχο της επίσκεψης Κάρολου και Καμίλα μού μετέφεραν κάτι ενδιαφέρον για τη δούκισσα της Κορνουάλης. Κατά την ξενάγησή της με την Μπέττυ Μπαζιάνα στο Μουσείο Μπενάκη, ήταν διαβασμένη και έδωσε έμφαση στο νεοελληνικό κομμάτι, κυρίως σε κεντήματα και επιταφίους. Είπε μάλιστα κάποια στιγμή πως θα ζήλευε ο σύζυγός της που δεν είχε έλθει στον χώρο. Για την Ιστορία, την ξενάγηση έκανε η έμπειρη Κέλλη Μπουρνή που έχει ξεναγήσει και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους. Ο δε Κάρολος χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» στον Φλοίσβο και εκεί είχε ένα ενδιαφέρον τετ α τετ. Παρών στο «Αβέρωφ» ήταν και κάποιος που είχε υπηρετήσει στο πλοίο το 1940-41. Μιλώ για τον 97χρονο ναύαρχο Θεόδωρο Λυμπεράκη που είχε συμμετάσχει με την κορβέτα «Τομπάζης», ως σημαιοφόρος τότε στην Απόβαση της Νορμανδίας.

Διαρροές και διαδρομές

Φίλοι μου διπλωμάτες μού μετέφεραν τις προηγούμενες ημέρες με έκπληξη όσα διάβασαν πρόσφατα στη, γνωστή για τις σκληρές δεξιές θέσεις της, ιστοσελίδα Antinews περί της σύγκρουσης του Νίκου Κοτζιά με τον συνήγορο της Μονής Κύκκου κατά τη διάρκεια της δίκης επί της υπόθεσης του γνωστού οικοπέδου που η κυπριακή μονή είχε παραχωρήσει στο ελληνικό Δημόσιο προς ανέγερση πρεσβείας, αλλά αντ’ αυτού το τελευταίο ενέταξε στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο κυπριακό δικαστήριο προκάλεσε αρνητική εντύπωση, αλλά μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν οι λεπτομερείς πληροφορίες της ιστοσελίδας που έμοιαζαν σαν να έχουν διαρρεύσει απευθείας από πηγή του υπουργικού γραφείου του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας. Περίεργες που είναι ορισμένες διαδρομές…