Ελαβα στο μέιλ μου και θα μοιραστώ μαζί σας τα στατιστικά των γαλάζιων εσωκομματικών εκλογών. Οι πηγές μου στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι το 53% των εννεαμελών συμβουλίων που εξελέγησαν αποτελείται από καινούργια πρόσωπα. Στις νομαρχιακές, λένε, το ποσοστό ανανέωσης των προέδρων φτάνει το 37% ενώ στις τοπικές το 42%. Στις οργανώσεις όπου κατέβηκαν πάνω από ένας υποψήφιοι, η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε το 85% — για να το πω ωμά υπήρξε τζόγος. Παρεμπιπτόντως, στο κόμμα –και όταν λέω κόμμα εννοώ στο προεδρικό περιβάλλον –πανηγυρίζουν ότι αυτά τα ποσοστά είναι άλλη μια απόδειξη πως η ΝΔ ανανεώνεται. Αυτές οι κάλπες, κοινώς, έβγαλαν θετικό μήνυμα.
Δείπνο με τον Πατριάρχη
Μιας και είπα πρόεδρος, να σας ενημερώσω και πως χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στην Ιμβρο, είχε ένα ανεπίσημο δείπνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το οποίο δείπνο, θέλω να ξέρετε, πρόλαβε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, επειδή είχε ξεχάσει το διαβατήριό του και το συνειδητοποίησε στο τελωνείο των Κήπων, οπότε αναγκάστηκε να φύγει με το βραδινό πλοίο για Ιμβρο.
«Πνίγοντας» τη Μαρέβα
Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος πήγαινε στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης υπό τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ομάδα ομογενών από την Αμερική. Στο τελωνείο στους Κήπους του Εβρου όμως, διαπίστωσε ότι δεν είχε μαζί του ούτε διαβατήριο ούτε ταυτότητα. Η φωτογραφία που ο ίδιος ανέβασε στο Ιnstagram, βέβαια, εικονίζει τον ίδιο να θέλει να …πνίξει την Μαρέβα, θεωρώντας την ένοχη για την περιπέτεια. Ως γνωστόν, το για όλα φταίει η Μαρέβα είναι η μόνιμη συριζαϊκή επωδός και καταλαβαίνω πως ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε λίγο να το διακωμωδήσει.
Επόπτες γραμμών
Αλλού βέβαια δεν υπάρχει χρόνος για πλάκες. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυριολεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η τέταρτη αξιολόγηση κολλάει και έχουν μείνει δεκάδες προαπαιτούμενα που δεν έχουν προχωρήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να έχει εικόνα και ο ίδιος καθημερινά για το τι γίνεται και μάλιστα έχουν επιφορτιστεί, όπως έμαθα, δυο πρόσωπα – κλειδιά που τρέχουν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο ένας είναι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ρεαλιστής Δημήτρης Λιάκος. Το άλλο πρόσωπο, μη γνωστό και στα ΜΜΕ, αλλά γνώριμο στα κομματικά στελέχη, είναι ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος. Και οι δυο έχουν κακό κανάλι, να το πω, με τον Γιάννη Δραγασάκη.
Κάτι ψήνεται
Οι μεγάλες εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, παράλληλα με τις ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, φέρνουν όλο και πιο κοντά, όπως μαθαίνω, και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως έμαθα, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να φωνάξει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για να απευθύνει αυστηρές συστάσεις ώστε να τελειώσουν γρήγορα με τα προαπαιτούμενα, αλλά και να τους ενημερώσει και για το Σκοπιανό.
Συνιστώσα

Τέλος, στο ρινγκ της Κεντροαριστεράς, η συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία προχώρησε μαθαίνω σε συνδιάσκεψη και μάλιστα έβγαλε και γραμματέα, τον Μιχάλη Χάλαρη. Που είναι ορεξάτος, δραστήριος και του κλίματος Καμίνη. Η Κίνηση θα έχει μάλιστα νέα δομή, χωρίς τους μέχρι χθες τρεις εκπροσώπους της (Ν. Διακουλάκης, Π. Ιωακειμίδης, Γ. Τούντας), που παραμένουν όμως στη Συντονιστική Επιτροπή.

Χαμένος στον χρόνο

Ο Σταύρος Κοντονής έχει μια περίεργη σχέση με τον χρόνο. Οταν υποδύεται τον αποφασιστικό, είναι ταχύτατος. Αλλού όμως δεν προλαβαίνει, όπως στο νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών, όπου απουσίαζε κατά την ψήφιση και μάλιστα επικαλέστηκε υπηρεσιακούς λόγους. «Προσπάθησα να επανέλθω τάχιστα, κινούμενος μάλιστα με μοτοσικλέτα, πλην όμως για λίγα λεπτά απώλεσα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στη διενεργηθείσα ονομαστική ψηφοφορία και να υπερψηφίσω το άρθρο 8 του νομοσχεδίου» συμπλήρωσε. Μπορεί να τον έπιασε το φανάρι, αλλά αμφιβάλλω εάν αυτό μπορεί να πείσει τους συντρόφους του που έδιναν μάχη για το νομοσχέδιο.

Μαλλιά μπαμπάκι

«Ασπρισαν τα μαλλιά σου Σταύρο μου» είπε ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον Σταύρο Θεοδωράκη όταν τον υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και με αφορμή αυτό του διηγήθηκε μια χιουμοριστική ιστορία για τα δικά του μαλλιά: «Πηγαίνουν φίλοι μου στον κουρέα μου και του ζητούν χτένισμα α λα Αναστασιάδη» είπε γελώντας ο κύπριος Πρόεδρος. «Τους λέω, μα πώς θα σ’ τα φτιάξει, βρε παιδί μου, αφού τα δικά σου μαλλιά είναι κατσαρά» και του απαντούν πως δεν εννοούν το κούρεμα φυσικά, αλλά το «βάψιμο» – τα μαλλιά του Νίκου Αναστασιάδη είναι ακόμα μαύρα. Φυσικά δεν τα βάφει όπως μαθαίνω, απλά είναι τυχερός μια και έχει καλό DNA. Και ο πατέρας του, που πέθανε με κλεισμένα τα 100 χρόνια και η μητέρα του, που έφτασε τα 93 και την έχασε πρόσφατα, είχαν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα ελάχιστα λευκά μαλλιά.

Διεθνές μπούμερανγκ

Οταν η υπόθεση απασχολεί τους «Financial Times», αυτόματα λαμβάνει διεθνή χαρακτήρα. Σωστά; Το λέω γιατί η μήνυση που έχει υποβάλει η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος Γιάννη Στουρνάρα, κατά των Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη δεν φαίνεται να μένει εντός των τειχών, αφού έγινε θέμα σε δημοσίευμα στην εν λόγω κορυφαία εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτό μάλιστα, η Λίνα Νικολοπούλου ισχυρίζεται ότι ο Ξανθός και ο Πολάκης ακύρωσαν παράνομα ένα πρότζεκτ που υποστηρίζεται από την ΕΕ και στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία της, «υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο» την επαγγελματική της υπόληψη. Θα έχουμε και συνέχεια, αν και βλέπω να γυρίζει μπούμερανγκ η υπόθεση κατά των υπουργών.