Λέω να ξεκινήσω σήμερα από τα του Κινήματος Αλλαγής ή από τους κιναλιστές όπως λέει και ένας φίλος. Σήμερα η Φώφη Γεννηματά είναι Σέρρες επιχειρώντας μια προσπάθεια διεμβολισμού των μετριοπαθών δεξαμενών του εκλογικού ακροατηρίου.

Χθες τον τόνο έδωσε ο διευθυντής του γραφείου της και πολύπειρος Μανώλης Οθωνας για το πού το πάνε: «Λένε για μας για ίσες αποστάσεις, αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τελικά απέχουν ίσες πια αποστάσεις από αυτό που πραγματικά είναιπροοδευτική κατεύθυνση» είπε ο ίδιος και με αυτή τη γραμμή θα τραβήξουν για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα θα υπάρξει ένα πλατύ κάλεσμα μαθαίνω για να ξαναγίνει κραταιά η δημοκρατική παράταξη.

Επιστροφές καταστροφές

Σε αυτό το πλαίσιο, σας έχω μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί σίγουρα: έμαθα λοιπόν πως το μεγάλο κύμα του επαναπατρισμού προσώπων θα σηματοδοτήσει η μεταγραφή στο ΚΙΝΑΛ του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη. Μαθαίνω πως τα δύο μέρη βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και απομένει η τυπική ανακοίνωση, ενώ ο ίδιος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του, αφού πάντα σοσιαλιστής δήλωνε και ήταν μου λένε άνθρωποι κοντά του. Για πολλούς κάτι τέτοιο θα φτιάξει κλίμα επιστροφής, αν και δεν αποκλείω τις γκρίνιες. Στο ΚΙΝΑΛ εννοώ.

Στροφές στον κήπο

Στα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, κρίνεται πετυχημένη η εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στον δροσερό κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων στην Ερμού που διοργάνωσε η Εποχή.

Εδώ μαζεύτηκε όλος ο καλός ο συριζαϊκός κόσμος, υπουργοί και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος. Εντόπισα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κοινό, αλλά και τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Πάνο Σκουρλέτη, Αλέξη Χαρίτση και Νίκο Παρασκευόπουλο. Μίλησε η Σία Αναγνωστοπούλου που είπε πως δεν νοείται αριστερός που να είναι ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ανδρέας Ξανθός είπε το κλασικό που επαναλαμβάνουν συχνά οι της τάσης των 53: ότι είναι ακριβώς αυτή η διαιρετική τομή Αριστεράς και Δεξιάς που υπάρχει.

Η πρώτη με τη δημόσια υγεία και η δεύτερη με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου μίλησε για την επόμενη μέρα γενικώς.

Πήρε τον λόγο κι ο Νίκος Φίλης που είπε ότι πρέπει να ασχολείται το κόμμα με το δικό του πολιτικό σχέδιο και να μην τρέχει πίσω από την ατζέντα της ΝΔ. Καρφί μου φάνηκε αυτό, αλλά τέλος πάντων.

Μαθαίνω πάντως πως στο Μαξίμου έχουν γενικά ψιλοτσαντιστεί το τελευταίο διάστημα με τον Φίλη και τις συχνές διαφοροποιήσεις του, σε μια εποχή που πρέπει να φανεί η συνεκτική και ενιαία γραμμή τους.

Η εκδήλωση πάντως έγινε στο πλαίσιο μιας στροφής που θα επιχειρηθεί άμεσα, αφού ο χρόνος τελειώνει για τους κυβερνώντες.

Μια ενδιαφέρουσα τριμερής

Την περασμένη εβδομάδα, μαθαίνω, έγινε τριμερής στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του γ. γ. Ανδρέα Νεφελούδη, της διοίκησης της ΚΠΙΣΝ ΑΕ και της Λυρικής Σκηνής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και των πρωτοβάθμιων σωματείων της Λυρικής. Με αφορμή τον εγκλωβισμό 46 ατόμων, τα 38 μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, συζητήθηκαν γενικότερα θέματα ασφάλειας. Αυτά όλα στον 7ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, στο γραφείο του Νεφελούδη. Εκτός των άλλων αναφέρθηκε το θέμα της εγγύησης του κτιρίου η οποία λήγει τον Αύγουστο. Να το κάνω πιο λιανά: τα προβλήματα κατασκευής του κτιρίου που θα διαγνωστούν έως τότε βαρύνουν οικονομικά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μετά τη λήξη της εγγύησης θα βαρύνουν το Δημόσιο, να προσθέσω. Ενα σοβαρό πρόβλημα είναι λοιπόν κάποιοι πανάκριβοι μηχανισμοί σκηνής οι οποίοι δεν λειτούργησαν ποτέ και δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί. Η ερώτηση είναι όμως άλλη: αν οι εγγυήσεις θα επιστραφούν στο Ιδρυμα χωρίς να επισκευαστούν οι επίμαχο μηχανισμοί, αλλά και τα υπόλοιπα μικρότερης κλίμακας κατασκευαστικά προβλήματα που έχουν διαγνωστεί σε αυτόν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του κτιρίου. Αυτό εξαρτάται πλέον από τον Νίκο Μανωλόπουλο, που ως διευθύνων σύμβουλος της ΚΠΙΣΝ ΑΕ έχει την ευθύνη της υπόθεσης. Να πω πάντως ότι το όλο έργο και το Ιδρυμα έχουν αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

Βουτιά

Ενα ατύχημα τώρα είχε η Ευγενία Μανωλίδου που επισκέφθηκε με την Ελληνική Αγωγή του συζύγου της την τριήρη «Ολυμπιάς» στο Τροκαντερό.Τι έγινε εδώ λοιπόν: έχασε την ισορροπία της και έπεσε στη θάλασσα.

Το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού κινητοποιήθηκε αμέσως και όλα καλά.

Σίγουρος υποψήφιος

Τελικά κατεβαίνει ο Γιώργος Πατούλης στον Δήμο Αθηναίων και με τη βούλα.

Οπως σας είπα προχθές είχε ομιλία στα Κάτω Πετράλωνα, στη γενέτειρά του δηλαδή. Πήγε καλά, είχε κόσμο και εδώ ο ίδιος το επιβεβαίωσε εν μέσω χειροκροτημάτων.Οχι πως δεν το ξέραμε δηλαδή, αφού όλες οι μέχρι τώρα κινήσεις του εκεί κατέληγαν: όπως η δημιουργία του Ομίλου Ενεργών Πολιτών Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά – στην ομιλία του έκανε και απολογισμό δράσης –, αλλά και διάφορες βολιδοσκοπήσεις που έκανε και κάνει σε πρόσωπα για τον συνδυασμό του.Για να δούμε.