Η πλειοψηφία των ιστορικών θεωρεί πως ο Αδόλφος Χίλτερ αυτοκτόνησε σε μια υπόγεια στοά του Βερολίνου στις 30 Απριλίου 1945 μαζί με τη σύντροφό του Εύα Μπράουν χωρίς ωστόσο ποτέ να έχει βρεθεί η σωρός του. Η λεπτομέρεια αυτή κάνει τους συνομοσιολόγους ανά τις δεκαετίες να διαδίδουν πως ο αρχηγός των Ναζί διέφυγε στην Αργεντινή για να ζήσει ελεύθερος το υπόλοιπο της ζωής του.

Δυστυχώς γι’ αυτούς, ωστόσο, μια έρευνα έρχεται τώρα να αποδείξει πως ο Φίρερ έφυγε από την ζωή, λίγο πριν οι Σοβιετικοί κάνουν την εισβολή τους στην γερμανική πρωτεύουσα.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο περιοδικό «European Journal of Internal Medicine», ισχυρίζεται πως ο Χίτλερ πέθανε όντως στα μέσα της δεκαετίας του 1940 παίρνοντας υδροκυάνιο λίγο πριν αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι.

Οι αρχές της Ρωσίας έδωσαν άδεια στους ειδικούς ν’ ανοίξουν για πρώτη φορά τα αρχεία μετά το 1946 και να εξετάσουν τα δόντια του Ναζί που είχαν εκτεθεί σε μια σχετική έκθεση στη Μόσχα το 2000 και είχαν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Στην ανάλυσή τους βρήκαν μπλε λεκέδες, μια ένδειξη χημικής αντίδρασης μεταξύ του κυανιούχο δηλητηρίου και των μετάλλων των δοντιών του. Ακόμα, βρήκαν υπολείμματα ταρτάρ και καθόλου ίνες κρεάτων, επιβεβαιώνοντας πως ο Χίλτερ ήταν χορτοφάγος.

Η έρευνα επίσης εξέτασε και κομμάτια από το κρανίο του διαπιστώνοντας πως έφεραν μια τρύπα στην αριστερή του πλευρά, κάτι που ενδεχομένως προκλήθηκε από σφαίρα. Δεν τους επιτράπηκε ωστόσο να πάρουν δείγματα για παραπάνω εξέταση αλλά από τα στοιχεία που είχαν μπροστά τους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν συμβατά με τις ακτινογραφίες του κρανίου του Χίτλερ το 1944.

Ο καθηγητής Φίλιπ Σαρλιέ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είπε ότι τα δόντια ήταν χωρίς αμφιβολία του Χίλτερ και απέδειξαν πως πέθανε στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μπορούμε να σταματήσουμε τις θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τον Χίλτερ. Δεν έφυγε στην Αργεντινή με υποβρύχιο, δεν είναι κρυμμένος σε μια βάση στην Ανταρκτική στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», είπε ο ίδιος.

«Δεν ξέρουμε αν χρησιμοποίησε μια αμπούλα υδροκιάνιου για να σκοτωθεί ή αν έφυγε από την σφαίρα στο κεφάλι. Είναι πιθανά και τα δύο», επισήμανε ο επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Χίλτερ πέθανε τις τελευταίες ημέρες της μάχης του Βερολίνου. Θεωρείται ότι ναζί στρατιώτες μετέφεραν το πτώμα του μαζί με της Μπράουν για το αποτεφρώσουν μακριά από τα υπόγεια όπου είχε βρει ο ίδιος καταφύγιο. Έκαψαν τα πάντα σε μια ρηχή τρύπα προκειμένου να αποτρέψουν τους Σοβιετικούς από το να περιφέρουν το πτώμα του στην πόλη, κάνοντας επίδειξη δύναμης. Με τους βομβαρδισμούς του Βερολίνου να συνεχίζονται, οι στρατιώτες δεν έμειναν πολύ για να βεβαιωθούν ότι είχαν σβήσει όλα τα ίχνη του Χίτλερ. Όταν οι αξιωματικοί των Ρώσων έφτασαν στο σημείο, το μόνο που βρήκαν ήταν τα δόντια

των δύο εραστών μαζί με κάποια απομεινάρια απ’ το σώμα τους και τα κουφάρια των δύο σκύλων τους.

Όλα κατασχέθηκαν και κάποια στάλθηκαν στη Μόσχα με διαταγή του ηγέτη των σοβιετικών Γιόσεφ Στάλιν ενώ άλλα έμειναν στη βάση τους στη Γερμανία. Εκεί, θάφτηκαν σ’έναν ανώνυμο τάφο μαζί με το σώμα του υπεύθυνου της ναζιστικής προπαγάνδρας Γιόσεφ Γκέμπελς, της συζύγου του και των έξι παιδιών τους.

Όταν οι εγκαταστάσεις του Μάγκντερμπουργκ μεταφέρθηκαν στον έλεγχο της Ανατολικής Γερμανίας το 1970, οι σοβιετικοί φοβήθηκαν ότι ο χώρος θα γίνει χώρος λατρείας των Ναζί. Γι’ αυτό και ξέθαψαν τα οστά, τα έλιωσαν και τα πέταξαν στον ποταμό Biederitz στην ανατολική Γερμανία.