Περισσότεροι από 15.000 Ιρανοί, αναμένεται να βρεθούν αυτή την Τετάρτη στο Καζάν, όπου το Ιράν θα αντιμετωπίσει την Ισπανία. Η χωρητικότητα του σταδίου είναι χαμηλότερη (42.873 θεατές) σε σύγκριση με εκείνη στην Αγία Πετρούπολη (67.000), αλλά οι Ιρανοί ετοιμάζονται να δώσουν το παρών.

«Ο κόσμος δεν το φαντάζεται, αλλά οι Ιρανοί αγαπούν το ποδόσφαιρο και μιλάμε για 80 εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Οσεάο, βοηθός προπονητής του Ιράν.

Ένα πάθος για την εθνική ομάδα που ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Φαίνεται από τα social media αλλά και τον αντίκτυπο που έχει το ποδόσφαιρο στις γυναίκες, έστω κι αν ο νόμος απαγορεύει να παρευρίσκονται στα γήπεδα στη χώρα τους. Η μόνη εναλλακτική τους λύση είναι να «ντυθούν» ως άνδρες, όπως συνέβη με πέντε γυναίκες στην Τεχεράνη τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός δεν διασχίζει τα σύνορα και έτσι μπορούν να πάνε στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως ακριβώς συνέβη στον αγώνα με το Μαρόκο, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες βρίσκονταν μαζί και ενθάρρυναν την εθνική τους. Οι γυναίκες το έκαναν χωρίς το hijab (το πέπλο που πρέπει να φορούν στη χώρα τους) και με τα καλοκαιρινά ρούχα, φυσιολογικό άλλωστε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν.

Αυτό το πάθος μεταφέρθηκε επίσης στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα της χώρας. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, άνδρες και γυναίκες γιόρτασαν τον θρίαμβο μέχρι τις πρωινές ώρες.

Στο Ιράν οι αγώνες μεταδίδονται από την IRIB (Ραδιοτηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν) και όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα As υπάρχει λογοκρισία. Εικόνες φτάνουν με καθυστέρηση και αφαιρούνται «ακατάλληλα» στοιχεία, κυρίως με γυναίκες στις κερκίδες με λιγοστά ρούχα.