Πέρασαν πέντε χρόνια από τη στιγμή που –λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο στη γενέτειρά του Βραζιλία –ο Ντιέγκο Κόστα υπέγραψε επιστολή η οποία εστάλη από την ισπανική ομοσπονδία στην αντίστοιχη της Βραζιλίας και με την οποία ενημέρωνε ότι διάλεγε να αγωνίζεται στην Εθνική Ισπανίας!

Ο βραζιλιάνος επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, έχοντας πάρει την ισπανική υπηκοότητα και ζώντας στην Ισπανία, διάλεξε να παίζει με αυτό το εθνόσημο στο στήθος αλλά η πρεμιέρα του και μάλιστα σε γνώριμα εδάφη, εκεί όπου μεγάλωσε στη Βραζιλία, ήταν τραυματική.

Η πρωταθλήτρια κόσμου του 2010 έμενε έξω από τον πρώτο κιόλας γύρο και τη φάση των ομίλων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα δείχνει έτοιμος να πάρει τη ρεβάνς και με το τρίτο (χθεσινό) του γκολ στη διοργάνωση, στη νίκη (1-0) επί του Ιράν, έστειλε με το ενάμισι πόδι την Ισπανία στους 16, η οποία προκρίνεται ακόμα και με ήττα την τελευταία αγωνιστική κόντρα στο αδιάφορο Μαρόκο, αρκεί να μη νικήσει το Ιράν την Πορτογαλία.

Ή σε περίπτωση ήττας, και ταυτόχρονα ήττας των Πορτογάλων, να δεχθεί τουλάχιστον ένα γκολ λιγότερο. Κακά τα ψέματα όμως οι Ισπανοί παίζοντας κόντρα στους απογοητευμένους Αφρικανούς έχουν τον πρώτο λόγο ακόμα και για την πρωτιά του ομίλου, την ώρα που Πορτογαλία και Ιράν θα δίνουν τον αγώνα πρόκρισης (με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος να προκρίνεται και με ισοπαλία).

Απλά σε περίπτωση που Ισπανία και Πορτογαλία νικήσουν με το ίδιο σκορ την τελευταία αγωνιστική, τότε θα έχουμε ένα θρίλερ για το ποια ομάδα θα βγει πρώτη, κάτι που θα κρίνουν οι κίτρινες και οι κόκκινες κάρτες!

Οι δύο ομάδες έχουν φέρει ισοπαλία στο μεταξύ τους παιχνίδι (3-3), έχουν από 4 βαθμούς και τέρματα 4-3 καθεμία, άρα θα υπάρχει η απόλυτη ισοβαθμία σε όλες τις κατηγορίες μέχρι το 6ο κριτήριο που κάνει λόγο για το fair play.

Κάθε κίτρινη κάρτα αφαιρεί στην ομάδα 1 βαθμό, η δεύτερη κίτρινη (άρα κόκκινη) 2 βαθμούς, η απευθείας κόκκινη 4 βαθμούς και η κίτρινη και στη συνέχεια απευθείας κόκκινη 5 βαθμούς.

Αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία έχει δύο κίτρινες (-2 βαθμούς) και η Ισπανία μία (-1). Αν ισοβαθμήσουν και σε αυτό το κριτήριο θα γίνει κλήρωση.

Οπότε οι δύο ομάδες θα προσέχουν και τις κάρτες… «Ηταν ένα δύσκολο παιχνίδι που νικήσαμε και με τη βοήθεια της τύχης» τόνισε ο Ντιέγκο Κόστα, ο οποίος γύρισε εξαιρετικά το σώμα του στο 54′ παίρνοντας εξαιρετική πάσα από τον Ινιέστα αλλά ευνοήθηκε από τις κόντρες, η μπάλα χτύπησε στο γόνατό του και πήγε συστημένη στα δίχτυα. Σε ένα λεπτό κρίθηκαν όλα καθώς λίγο πριν από το γκολ των Ισπανών, στο 53′ ο Ανσαριφάρντ έπιασε εκπληκτικό σουτ που έφυγε λίγο άουτ από τη δεξιά γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει Ντε Χέα.

Οι Ιρανοί πανηγύρισαν έξαλλα στο 61′ όταν ο Εζατολάχι έστειλε από κοντά την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ήταν εκτεθειμένος. Ο επόπτης δεν τον είδε, αλλά δεν ξέφυγε από το VAR…

Ιστορική κατάκτηση

Ετσι δεν εισακούστηκαν οι προσευχές στον Αλλάχ από τους χιλιάδες φίλους του Ιράν στις εξέδρες της Καζάν Αρένα, αλλά και τους ακόμα περισσότερους πίσω στην πατρίδα, που πήγαν στο χωρητικότητας 100.000 θέσεων στάδιο Αζάντι στην Τεχεράνη για να δουν σε γιγαντοοθόνη το παιχνίδι.

Οπου είχαμε και μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά επιτράπηκε στις γυναίκες να μπουν σε γήπεδο μαζί με άνδρες και να δουν αγώνα. Κάτι που δεν είχε γίνει από την εποχή της ισλαμικής επανάστασης το 1979!

Απώλεια για το Ιράν ο Χατζησαφί που τραυματίστηκε.