Το Μουντιάλ της Ρωσίας ολοκληρώθηκε, η Γαλλία κατάκτησε τον δεύτερο τίτλο στη διοργάνωση και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Μίχαελ Σκίμπε, έμεινε με το… παράπονο της απουσίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Ο Γερμανός τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για τις εντυπώσεις του από το Μουντιάλ 2018, καθώς και για τις ομάδες και τους παίκτες που ξεχώρισαν στο τουρνουά.

«Είχε ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλές ομάδες εμφάνισαν και εφάρμοσαν διαφορετικά συστήματα. Άλλη επέλεξε το 4-4-2, άλλη το 3-4-3, άλλη το 3-5-2. Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποδείχτηκε πόση σημασία έχουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι στημένες φάσεις και πώς μπορούν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Επίσης, αποδείχτηκε η σημασία της οργανωμένης άμυνας στο παιχνίδι. Πολλές ομάδες έπαιζαν καλά στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού τους, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι ποδοσφαιριστές, αρχίζοντας από τους επιθετικούς», ήταν το γενικό σχόλιο του Σκίμπε.

Όσο για την τελική έκβαση της διοργάνωσης; «Η Γαλλία ήταν πάρα πολύ καλή στο τουρνουά. Θεωρώ, πάντως, ότι στον τελικό ή Κροατία ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Έπαιξε πιο καλά, αλλά δέχτηκε «φτηνά» γκολ, όπως το αυτογκόλ και το πέναλτι».

Το Βέλγιο και η Κροατία, που κατέλαβαν αντίστοιχα τη δεύτερη και την τρίτη θέση, ήταν οι ομάδες που είχε αντιμετωπίσει η Ελλάδα στα προκριματικά και τα πλέι οφ. Ποιο είναι το σχόλιό του; .

Όπως είπε «αν η Ελλάδα δεν κληρωνόταν να αντιμετωπίσει το Βέλγιο ή την Κροατία, θα είχαμε πιθανότητες να προκριθούμε και να συμμετάσχουμε στο Μουντιάλ. Θα μπορούσαμε να ήμασταν εκεί! Με εξαίρεση το πρώτο παιχνίδι μας εναντίον της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ, κατά τ’ άλλα δείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο και γι΄ αυτό είμαι υπερήφανος για τους παίκτες μου και την αγωνιστική τους προσπάθεια».

Εκτός των ομάδων της πρώτης τετράδας, στον προπονητή της Εθνικής άρεσαν κι άλλα συγκροτήματα. «Μου άρεσαν η Ουρουγουάη και το Μεξικό, όπως επίσης η Σουηδία και η Δανία που βασίστηκαν στην άμυνα τους. Και η Βραζιλία πιστεύω πως ήταν καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο Μουντιάλ, παρότι αποκλείστηκε νωρίτερα. Γενικότερα φάνηκε ότι όταν άρχισαν οι φάσεις των νοκ άουτ αγώνων δεν άντεξαν οι αφρικανικές και οι ασιατικές ομάδες –εξαιρουμένης της Ιαπωνίας-, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές και τις εκπροσώπους της Λατινικής Αμερικής. Στο τουρνουά είδαμε και κάποιους πολύ καλούς νεαρούς παίκτες και κυρίως από την Αγγλία και την Γαλλία. Και δεν μιλώ μόνο για τον Εμπαπέ στην επίθεση, αλλά για τον Χερνάντεζ και τον Παβάρ στην άμυνα».

Αναφορικά με τα συμπεράσματά του από το Μουντιάλ της Ρωσίας, επισήμανε πως «αυτό που είδαμε είναι ότι μάλλον δεν έχει σημασία η κατοχή της μπάλας. Το είδαμε και στην περίπτωση της Ισπανίας και της Γερμανίας. Σημασία έχουν οι σωστές κόντρα επιθέσεις και το καλά οργανωμένο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ακόμα και το Βέλγιο είδαμε πόσο καλά εφάρμοσε τις κόντρα επιθέσεις».

Για τις παραδοσιακές διεκδικήτριες του τίτλου (Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία, Αργεντινή), ο Σκίμπε σχολίασε ότι «δεν είχαν την αναμενόμενη αγωνιστική διάθεση. Επιπλέον, όμως, οι άλλες ομάδες που προχώρησαν, έχουν παίκτες top class. Η Κροατία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, έχουν ανταγωνιστικούς ποδοσφαιριστές σε πολύ υψηλό επίπεδο».