Στη Νιόν θα είναι τη Δευτέρα στραμμένη η προσοχή των ελληνικών ομάδων που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς στην έδρα της UEFA θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις για τον τρίτο προκριματικό γύρο σε Champions League και Europa League. ΑΕΚ και Ολυμπιακός κάνουν… πρεμιέρα στις κληρώσεις της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, ενώ ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης θα μάθουν τους επόμενους αντιπάλους τους, εφόσον ξεπεράσουν το «εμπόδιο» που έχουν να αντιμετωπίσουν στον β΄ γύρο.

Η ΑΕΚ βρίσκεται στο «μονοπάτι» των πρωταθλητών του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League (οι πρώτες αναμετρήσεις στις 7/8 Αυγούστου και οι αγώνες ρεβάνς στις 14/8), η κλήρωση του οποίου θα αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Ο «Δικέφαλος» έχει τοποθετηθεί στους «ανίσχυρους» κι έτσι θα αντιμετωπίσει την αυστριακή Σάλτσμπουργκ ή ένα νικητή από τα ζευγάρια Λουντογκόρετς Ράζγκραντ (Βουλγαρία)-Βίντι (Ουγγαρία), Σέλτικ (Σκωτία)-Ρόζενμποργκ (Νορβηγία), Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Σπαρτάκ Τρνάβα (Σλοβακία), Αστάνα (Καζακστάν)-Μίντιλαντ (Δανία) και Κουκέσι (Αλβανία)-Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν).

Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο «μονοπάτι» με τους μη πρωταθλητές του Champions League. Εφόσον ο «Δικέφαλος του βορρά» αποκλείσει την ελβετική Βασιλεία, θα είναι μεταξύ των «ισχυρών» στον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης και σε αυτή την περίπτωση θα κληρωθεί με μια εκ των Φενερμπαχτσέ (Τουρκία), Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία), Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) και Σλάβια Πράγας (Τσεχία). Εάν, όμως, οι Θεσσαλονικείς δεν ξεπεράσουν το «εμπόδιο» της Βασιλείας, θα συνεχίσουν το ευρωπαϊκό… ταξίδι τους στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Η κλήρωση του Europa League χωρίζεται σε δύο μέρη, καθώς στις 13:45 θα πραγματοποιηθεί αυτή για το «μονοπάτι» των πρωταθλητών. Η κλήρωση για το κύριο «μονοπάτι» του Europa League -και αυτή που ενδιαφέρει τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες- αρχίζει στις 15:00 (οι πρώτες αναμετρήσεις στις 9 Αυγούστου και οι αγώνες ρεβάνς στις 16/8). Ο Ολυμπιακός μπαίνει στην διοργάνωση στον τρίτο προκριματικό μαζί με άλλες 12 ομάδες που είναι οι Ζενίτ (Ρωσία), Μπράγκα (Πορτογαλία), Γάνδη (Βέλγιο), Φέγενορντ (Ολλανδία), Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία), Ριέκα (Κροατία), Ζόρια Λουχάνσκ (Ουκρανία), Μπασακσεχίρ (Τουρκία), Λουκέρνη (Ελβετία), Σίγκμα Όλομουτς (Τσεχία), Μπρόντμπι (Δανία) και Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα (Ρουμανία).

Οι Πειραιώτες θα βρίσκονται μεταξύ των «ισχυρών» στην κλήρωση του Europa League, όπως και ο ΠΑΟΚ, εφόσον αποκλειστεί από τη Βασιλεία στο Champions League. Αντίθετα, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης θα βρίσκονται στους «ανίσχυρους» του τρίτου προκριματικού γύρου του Europa League, εφόσον ξεπεράσουν το «εμπόδιο» της Ντιναμό Μπρεστ και της Χιμπέρνιαν, αντίστοιχα. Εκτός από τις 13 ομάδες που μπαίνουν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, στην κλήρωση μετέχουν ακόμη οι 37 ομάδες που θα προκριθούν από τον β΄ προκριματικό, καθώς και οι ηττημένοι των ζευγαριών ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)-Βασιλεία (Ελβετία) και Άγιαξ (Ολλανδία)-Στουρμ Γκρατς (Αυστρία) για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League.