Ο Μεσούτ Οζίλ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το διεθνές ποδόσφαιρο, σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, εστιάζοντας την απόφασή του στην άδικη κατά την άποψή του κριτική που δέχθηκε για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Μάιο.

Ο 29χρονος Οζίλ ήταν μέλος της Γερμανίας που αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, υπήρξε δε ο κύριος στόχος της κριτικής για την απόδοσή του, καθώς και για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επιτελικός μέσος της Άρσεναλ έχει τουρκική καταγωγή και υπερασπίστηκε τις ενέργειές του με μια μακρά δήλωση, την πρώτη φορά που ασχολήθηκε δημοσίως με το θέμα. «Για μένα, το να έχω μια φωτογραφία με τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν ήταν για την πολιτική ή τις εκλογές, ήταν για το σεβασμό στον ανώτατο θεσμό της χώρας της οικογένειάς μου», δήλωσε ο Οζίλ στο Twitter.

«Η δουλειά μου είναι ποδοσφαιριστής και όχι πολιτικός και η συνάντησή μας δεν αποτελεί επικύρωση οποιασδήποτε πολιτικής. Η συμπεριφορά που εισέπραξα από την DFB (Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) αλλά και πολλές άλλες (συμπεριφορές) με κάνει να μη θέλω πλέον να φορέσω τη γερμανική φανέλα», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Δεν πρέπει να επιτρέπεται σε άτομα με φυλετικές διακρίσεις να εργάζονται στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομοσπονδία στον κόσμο, που έχει παίκτες από οικογένειες διπλής κληρονομιάς. Η συμπεριφορά αξιωματούχων της Ομοσπονδίας με αναγκάζει να αποχωρήσω. Νιώθω ανεπιθύμητος, κανείς δεν θυμάται όσα πέτυχα».

Για να καταλήξει: «Με βαριά καρδιά και μετά από σοβαρή σκέψη ανακοινώνω ότι δεν θα συνεχίσω να παίζω στην Εθνική, όσο υπάρχει το αίσθημα του ρατσισμού. Υπάρχει και έλλειψη σεβασμού. Αγωνιζόμουν με τιμή και ενθουσιασμό, δεν θα το κάνω πια. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη. Έκανα τα πάντα για τη Γερμανία. Με έκαναν πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να το ανεχτώ. Ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αποδεκτός», κατέληξε.