Σε σώμα συνοριοφυλάκων με εφεδρείες που θα διατίθενται από όλα τα κράτη-μέλη, κι όχι σε εθελοντική βάση, θα εξελιχθεί η «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακtοφυλακή» (EBCG) -στην οποία ουσιαστικά μετατρέπεται η καταργούμενη Frontex.

«Αναγνωρίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα» ανέφερε ο Δ.Αβραμόπουλος στη συζήτηση πριν την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Η ψηφοφορία γίνεται, σε πρώτη ανάγνωση, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης με ορίζοντα την τελική έγκριση από το Συμβούλιο. Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε με βάση την έκθεση που παρουσίασε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, την οποία εισηγήθηκε ο Λετονός ευρωβουλευτής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ).

Σε αντίθεση με την FRONTEX που βασιζόταν σε εθελοντική και συχνά ανεπαρκή βοήθεια από τα κράτη-μέλη, ο νέος Οργανισμός θεσπίζει ένα σώμα συνοριοφυλάκων, μια εφεδρεία 1500 ταχείας αντίδρασης που χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να διατίθενται από τα κράτη-μέλη.

Άλλο στοιχείο που εισάγεται με την έκθεση είναι η ανάπτυξη «αξιωματούχων-συνδέσμων» (officers-liaison») στα κράτη-μέλη. Οι «σύνδεσμοι» αυτοί θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλα τα κράτη-μέλη με εξωτερικά χερσαία ή θαλάσσια σύνορα, ενώ δεν κρίνεται απαραίτητο για τις χώρες με «εναέρια σύνορα».

Στη συζήτηση που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, είχαν πάρει μέλος μέρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και ο επιτρόπου για ζητήματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και οι δύο ευρωπαίοι πολιτικοί εξήραν την «πολιτική συμφωνία» στην οποίαν κατέληξαν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Ιουνίου, για «κοινή πρόταση κανονισμού για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

«Ύστερα από έξι μήνες καταφέραμε το στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. «Η πολιτική συμφωνία για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, είναι μια απτή επιτυχία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά τεχνικά όργανα».

«Αναγνωρίζουμε στην πράξη» εξήγησε, «ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα, για τα οποία όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Προβλέπουμε για τον νέο Οργανισμό μια ενισχυμένη νομική βάση και αυξάνουμε τους πόρους, ώστε να δρα πιο αποτελεσματικά, ιδιαίτερα όταν κινδυνεύει η λειτουργία του χώρου Σένγκεν».

Σε ό,τι αφορά στην «έρευνα και διάσωση», αν και η εθνική αρμοδιότητα αναγνωρίζεται ως συνιστώσα της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης συνόρων, εντούτοις θα είναι συγχρόνως και καθήκον του Οργανισμού στο πλαίσιο των επιχειρησιακών του δραστηριοτήτων, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.