Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα προειδοποίησε ότι εάν οι Βρυξέλλες εφαρμόσουν κυρώσεις κατά της Λισαβόνας εξαιτίας των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων, είναι πιθανόν να υπάρξει κύμα ευρωσκεπτικισμού στη χώρα.

«Οι κυρώσεις δεν θα γίνουν κατανοητές από τον πορτογαλικό λαό που πέρασε μία σοβαρή οικονομική ύφεση και επιβαρύνθηκε με μέτρα λιτότητας και θα υπάρξει κίνδυνος να αναπτυχθούν αντιευρωπαϊκά αισθήματα», προειδοποιεί στην επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ημερομηνία της 4ης Ιουλίου ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι επιπτώσεις του στην Ευρωπαϊκή Ενωση» θα πρέπει να παρακινήσουν την επιτροπή να αποτιμήσει τις συνέπειες της εφαρμογής κυρώσεων σε πολιτικό επίπεδο», συνεχίζει στην επιστολή ο Αντόνιο Κόστα.

Τόσο η Πορτογαλία, όσο και η Ισπανία τελούν υπό την απειλή κυρώσεων για τα υπερβάλλοντα δημοσιονομικά τους ελλείμματα του 2015, την στιγμή που οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι που είναι επιφορτισμένοι με το θέμα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Πιερ Μοσκοβισί, αναμένεται να διατυπώσουν τις θέσεις τους το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρκεσθεί να διαπιστώσει την παρέκκλιση και να αναπέμψει στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ την απόφαση για ενδεχόμενη έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων, δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) πηγή της Επιτροπής.

Η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες. «Το Brexit και η εξ αυτού αστάθεια στην ΕΕ έχουν προκαλέσει αυξανόμενη αβεβαιότητα για την στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί», σχολίασε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έφθασε το 4,4% του ΑΕΠ και κατά συνέπεια ξεπέρασε το όριο του 3%.

«Εάν αφαιρέσουμε όλα τα έκτακτα μέτρα», όπως η διάσωση της τράπεζας Banif τον Δεκέμβριο, το έλλειμμα διαμορφώνεται σε 3,2% του ΑΕΠ, κατά συνέπεια η παρέκκλιση ανέρχεται σε 0,2%, δηλαδή κάτω των 350 εκατομμυρίων ευρώ», διευκρινίζει ο πορτογάλος πρωθυπουργός στην επιστολή του.