Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσαν τα νοτιοκορετικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Πιονγκγιάνγκ κατέστρεψε ολοσχερώς το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκι-ρι για να διασφαλίσει την διαφάνεια ως προς τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία προς τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, πρόσθεσε.

Μικρή ομάδα από εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης επιλέχθηκε από την Βόρεια Κορέα για να παρευρεθεί στην επιχείρηση ανατίναξης και καταστροφής των σηράγγων, για την οποία η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει ότι αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής της στην δέσμευση που έχει αναλάβει για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι σύμφωνα με τους νοτιοκορεάτες δημοσιογράφους που βρίσκονταν επί τόπου, πολλαπλές εκρήξεις ακούγονταν καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας.

Οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι η καταστροφή του πεδίου υπόγειων πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι το πρώτο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Ειδικοί εξηγούν ότι το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί μετά από έξι πυρηνικές δόκιμες και κατά συνέπεια δεν ήταν χρήσιμο, ενώ μπορεί εύκολα να ξανακατασκευασθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Αλλοι παρατηρούν ότι η Βόρεια Κορέα δέχθηκε να καταστρέψει το πεδίο χωρίς να θέσει όρους ή να ζητήσει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον, πράγμα που σημαίνει ότι οι προθέσεις του καθεστώτος για αλλαγή είναι σοβαρές.