«Είναι απολύτως απαράδεκτη η αφαίρεση των αφισών του περιοδικού Le Point από τα κιόσκια των εφημερίδων με το επιχείρημα ότι δεν αρέσουν στους εχθρούς της ελευθερίας στη Γαλλία, όπως και στο εξωτερικό. Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή: χωρίς αυτήν, είναι δικτατορία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού με την φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού εμφανίζεται ολοσέλιδη φωτογραφία του προέδρου της Τουρκίας υπό τον τίτλο «Ο Δικτάτορας. Μέχρι πού θα φθάσει ο Ερντογάν;».

Το περιοδικό κατήγγειλε την Κυριακή εκστρατεία απειλών, εκφοβισμού και εξύβρισης για το τελευταίο του τεύχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στον δρόμο, όπου ομάδες τούρκων υποστηρικτών του Ερντογάν έχουν απειλήσει περιπτερούχους, αναγκάζοντάς τους ν’ αφαιρέσουν τις αφίσες του περιοδικού από τις βιτρίνες τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αφίσες του Le Point καλύφθηκαν από άλλες αφίσες υπέρ του Ερντογάν, ενώ σε άλλες επιστρατεύθηκε η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη μετά την αποκατάσταση της αφίσας με το εξώφυλλο του περιοδικού.

«Είναι απίστευτο! Νομίζουν ότι μπορούν να εξασκούν την λογοκρισία τους στη Γαλλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του περιοδικού Ετιέν Ζερνέρ, προσθέτοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Τσαβούσογλου: Δημοκρατική αντίδραση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προασπίστηκε την Τρίτη ως «δημοκρατική» την αντίδραση στη Γαλλία των υποστηρικτών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το εξώφυλλο του περιοδικού Le Point όπου του αποδιδόταν ο χαρακτηρισμός του «δικτάτορα».

«Η δημοκρατία δεν περιορίζεται στην αποδοχή των ύβρεων και των ψεμάτων, έχει επίσης να κάνει με τις ευαισθησίες του άλλου. Πέραν αυτού, πρόκειται για υποκρισία» επισήμανε ο Τσαβούσογλου σε ένα tweet.

«Μπροστά σε αυτό η τουρκική κοινότητα της Γαλλίας εξέφρασε τη δημοκρατική αντίδραση ενός ενεργού πολίτη» συμπλήρωσε σε αυτό το μήνυμα που συντάχθηκε στη γαλλική γλώσσα κι εστάλη στο Twitter.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, αναφερόμενος στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού με την φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Είναι απολύτως απαράδεκτη η αφαίρεση των αφισών του περιοδικού Le Point από τα κιόσκια των εφημερίδων με το επιχείρημα ότι δεν αρέσουν στους εχθρούς της ελευθερίας στην Γαλλία, όπως και στο εξωτερικό. Η ελευθερία του Τύπου δεν έχει τιμή: χωρίς αυτήν, είναι δικτατορία».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σύναψε στο tweet του εκείνο του Γάλλου προέδρου, προκειμένου να επισημάνει ότι απευθύνεται σε εκείνον και τις δηλώσεις του.

Το γαλλικό περιοδικό κατήγγειλε την Κυριακή μια εκστρατεία «παρενόχλησης» εναντίον του τελευταίου του τεύχους, το οποίο έγινε αντικείμενο απειλών ιδίως σε περιοχές στη νότια Γαλλία.

Την Παρασκευή, για παράδειγμα, σε προάστιο του Αβινιόν, ένας περιπτεράς απέσυρε το περιοδικό, στο εξώφυλλο του οποίου εμφανίζεται ολοσέλιδη φωτογραφία του προέδρου της Τουρκίας υπό τον τίτλο «Ο Δικτάτορας. Μέχρι πού θα φθάσει ο Ερντογάν;», από τα ράφια του περιπτέρου του, αφού δέχθηκε πιέσεις.

«Έπειτα από μια εβδομάδα παρενοχλήσεων, προσβολών, εκφοβισμου, αντισημιτικών ύβρεων και απειλών εναντίον μας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε η στιγμή όπου οι υποστηρικτές (του κόμματος του Τούρκου προέδρου) AKP επιτίθενται στα σύμβολα της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας του Τύπου» κατήγγειλε το Le Point σε ένα άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

«Μια ομάδα Τούρκων, υποστηρικτών του Ερντογάν, απείλησε τον υπεύθυνο του περιπτέρου» προκειμένου «να του δώσει την εντολή να αποσύρει την αφίσα» του περιοδικού, εξήγησε ο Ξαβιέ Μαγνίν, ο διευθυντής του γραφείου του δημάρχου της Αβινιόν, Ζορί Εμπράρ.