Tους χειρισμούς του και τις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά την υπόθεση του πλοίου Aquarius υπερασπίσθηκε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία.

«Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των μεταναστών που φθάνουν στην χώρα μας, ενώ θεωρώ ότι το καθημερινό κόστος για τον κάθε αιτούντα άσυλο είναι υπερβολικά υψηλό», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκας.

«Η Μάλτα αδιαφόρησε πλήρως για την υπόθεση του Aquarius», πρόσθεσε, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε επανειλημμένα από το πλήρωμα του πλοίου αν χρειαζόταν έκτακτη βοήθεια, ιδίως για τα παιδιά και τις γυναίκες που μετέφερε.

Παράλληλα, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι μέσα στον Ιούνιο θα προσπαθήσει να μεταβεί τόσο στην Λιβύη όσο και στην Τυνησία. Αναφερόμενος σε επικριτικά σχόλια γάλλων πολιτικών για την υπόθεση του Aquarius, υπογράμμισε ότι «στην Ιταλία δεν πρέπει να γίνονται μαθήματα» και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά, στις απωθήσεις παράτυπων μεταναστών που πραγματοποιεί η Γαλλία στα σύνορά της με την Ιταλία.

«Επιθυμώ να μπορέσουν να σωθούν ζωές. Και τα παιδιά αυτά να μεγαλώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα χωριά και στις πόλεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους στην θάλασσα», είπε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ιταλία ζητεί να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου και ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει έως τώρα δεν την ικανοποιούν.

Παράλληλα, αποβιβάσθηκαν σήμερα 932 μετανάστες στο λιμάνι της Κατάνιας της Σικελίας. Μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από το πλοίο Diciotti, του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 13 έγκυες γυναίκες.