Οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) αποχώρησαν από την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού αποπέμφθηκε ο επικεφαλής του σε μία διαμάχη αναφορικά με το Brexit.

Ο Ιαν Μπλάκφορντ αποπέμφθηκε από τη αίθουσα από το προεδρείο του σώματος διότι αρνήθηκε να καθίσει στη θέση του αφού ζήτησε μια νέα συζήτηση για τη Σκωτία και το Brexit. Περίπου 30 μέλη του SNP τον ακολούθησαν εκτός της αίθουσας.

Την Τρίτη, βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της προώθησης νομοθεσίας, περιλαμβανομένων μέτρων που επηρεάζουν τη Σκωτία, όπως για τη γεωργία και την αλιεία, που δεν είχαν τη συναίνεση του Χόλιρουντ, του αποκεντρωμένου κοινοβουλίου της Σκοτίας, στο οποίο το SNP είναι το μεγαλύτερο κόμμα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη οργή στο βόρειο τμήμα της χώρας και κατηγορίες από την πλευρά του SNP ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αγνοεί τη Σκωτία.

Ο Μπλακφορντ δήλωσε στο BBC μετά την αποπομπή του ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού για τη Σκοτία και πρόσθεσε: «Ας μη γελιόμαστε,πρόκειται για μια συνταγματική κρίση».

«Δίνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα βάλουμε μαζί τους, δεν είμαστε πρόθυμοι να κάτσουμε και να δούμε να παίρνουν τις εξουσίες από το κοινοβούλιο της Σκωτίας», πρόσθεσε. «Θα χρησιμοποιήσουμε τους κοινοβουλευτικούς μηχανισμούς για να λογοδοτήσει αυτή η κυβέρνηση».