Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) συνεδριάζουν εκτάκτως χωριστά, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να βρει μία συμβιβαστική λύση με τους βαυαρούς της συμμάχους για την μεταναστευτική πολιτική προκειμένου να προλάβει μία κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU/SPD , μόλις τρεις μήνες μετά την συγκρότησή του.

Την ώρα που οι αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την περιπέτεια του πλοίου Aquarius, διακυβεύεται το ηγετικό της κύρος, αλλά και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.

Η αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχόφερ και την CSU επικεντρώνεται στο πρόγραμμά του για την Μετανάστευση, ένα σχέδιο που έχει ως στόχο να δείξει στους ψηφοφόρους την πρόθεσή του να υιοθετήσει μία νέα σκληρή γραμμή εν όψει των δύσκολών τοπικών εκλογών στην Βαυαρία τον Οκτώβριο.

Μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση των CDU/CSU για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποφασίσθηκε η διεξαγωγή χωριστών συνεδριάσεων των δύο ομάδων που αποτελούν μία ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα.

Η γερμανίδα καγκελάριος αντιτίθεται στο τμήμα του σχεδίου Ζέεχόφερ που επιτρέπει στις γερμανικές αρχές να απορρίψουν μετανάστες που έχουν φθάσει στα σύνορα της Γερμανίας, αφού έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλες χώρες εισόδου του νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πλήρη ανατροπή της πολιτικής των ανοικτών θυρών που υιοθέτησε το 2015, η οποία ήδη έχει αμβλυνθεί με περιοριστικές ρυθμίσεις. Το επιχείρημα της καγκελαρίου είναι ότι εάν το Βερολίνο υιοθετήσει αυτό το μέτρο, αυτό θα οδηγήσει και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, εις βάρος μίας ευρωπαϊκών διαστάσεων προσέγγισης.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη στην ηγεσία της CDU, ότι πρότεινε οι αιτούντες άσυλο οι αιτήσειςτων οποίων έχουν ήδη απορριφθεί από τις γερμανικές αρχές θα μπορούν να επαναπροωθούνται στα σύνορα.

Προσπάθησε επίσης να κερδίσει χρόνο μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου για να επιτύχει διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες με χώρες της ΕΕ, όπου καταγράφονται αρχικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πριν κατευθυνθούν προς την Γερμανία.

Τρία σχεδόν χρόνια αφού ήρε τους κανόνες της ΕΕ και επέτρεψε την είσοδο 1,6 εκατομμυρίου ανθρώπων στην Γερμανία, η μεταναστευτική κρίση φαίνεται πως εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ανγκελα Μέρκελ,, αφού δεν κατόρθωσε να επιλύσει τις διαφορές εντός του συντηρητικού μπλοκ.