Η καθαιρεθείσα πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-χιε καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών για υπεξαίρεση χρημάτων των υπηρεσιών πληροφοριών, μια ποινή που προστίθεται σε εκείνην την οποία ήδη εκτίει κινδυνεύοντας να εκτίσει συνολικά 32 χρόνια στη φυλακή καθώς οι ποινές που της έχουν ήδη επιβληθεί δεν συγχωνεύονται.

Η 66χρονη Παρκ βρίσκεται ήδη στη φυλακή έπειτα από την καταδίκη της τον Απρίλιο σε κάθειρξη 24 ετών για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις.

Η Παρκ δεν ήταν παρούσα όταν το δικαστήριο της κεντρικής Σεούλ τής επέβαλε ποινή έξι ετών για κατάχρηση χρημάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NIS) και δύο ετών για παράνομη ανάμιξη στον ορισμό των υποψηφίων του συντηρητικού κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση συνολικά 3,3 δισεκ. γουόν (2,6 εκατομμυρίων ευρώ) από τα ταμεία των υπηρεσιών πληροφοριών με τη μεσολάβηση των επικεφαλής τους.

«Η κατηγορούμενη έλαβε περίπου τρία δισεκατομμύρια γουόν μέσα σε τρία χρόνια εκ μέρους των τριών επικεφαλής της NIS. Η κατηγορούμενη προκάλεσε σημαντικές απώλειες στα δημόσια ταμεία λόγω του εγκλήματός της», ανέφερε το δικαστήριο.

Τρεις πρώην επικεφαλής των NIS κατέθεσαν ότι υπεξαίρεσαν χρήματα από τα ταμεία του οργανισμού τους με εντολές της Παρκ, ανέφερε το δικαστήριο.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Παρκ ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα για συντήρηση της ιδιωτικής κατοικίας της, για να χρηματοδοτήσει μια μπουτίκ όπου η έμπιστή της Τσόι Σουν-σιλ κατασκεύαζε τα ρούχα της και άλλες ιδιωτικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων μασάζ.

Η Τσόι, η μυστική φίλη και το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά και ανάμιξη σε κρατικές υποθέσεις. Χρησιμοποιούσε τις προνομιακές σχέσεις της με την Παρκ προκειμένου να αποσπάσει εκατομμύρια ευρώ από μεγάλες εταιρίες μεταξύ των οποίων η Samsung.