Οι σουηδικές αρχές απηύθυναν την Δευτέρα έκκληση στους πολίτες για επαγρύπνηση μπροστά στον «εξαιρετικά υψηλό» κίνδυνο να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές, ενόψει του καύσωνα που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για τις επόμενες ημέρες.

Από το Όσλο στη Ρίγα, οι Σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής βρίσκονται εδώ και εβδομάδες αντιμέτωπες με τη ζέστη και την ξηρασία. Η Σουηδία, ειδικά, σε περιοχές της οποίας δεν έχει βρέξει εδώ και τρεις μήνες, απηύθυνε έκκληση στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων, για να τη βοηθήσουν στη μάχη με τις φλόγες.

Η σουηδική Αρχή Πολιτικής Προστασίας MSB καταμέτρησε έως σήμερα το μεσημέρι 27 ενεργά πύρινα μέτωπα στο σύνολο της χώρας. Τέσσερα εξ αυτών καίουν ανεξέλεγκτα με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα βελτιωθούν.

Ο κίνδυνος κρίνεται από τις αρχές «εξαιρετικά υψηλός» ειδικά στο νότιο τμήμα της χώρας όπου το θερμόμετρο ενδέχεται να ανέλθει στους 35 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, χωρίς να υπάρχει ελπίδα να βρέξει.

«Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά υψηλός» για τον σουηδικό νότο, από τη Στοκχόλμη, προειδοποίησε, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η επικεφαλής των επιχειρήσεων της MSB, Μπρίτα Ράμπεργκ.

«Να είστε υπεύθυνοι. Εάν προκαλέσετε πυρκαγιά, θα αντιμετωπίσετε ποινικές διώξεις» προειδοποίησε τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των αρχών να μην ανάβουν φωτιά ή να κάνουν μπάρμπεκιου σε δασικές εκτάσεις.

Καθώς δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό για τη μάχη ενάντια στις φλόγες, η Σουηδία ζήτησε τη βοήθεια των γειτόνων της ενεργοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, όπως και το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού των ενεργειών σε περίπτωση καταστροφής, που εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

Η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Δανία ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για βοήθεια στέλνοντας δυνάμεις και εξοπλισμό.

Η Βόρεια Ευρώπη «πνίγεται» από τη ζέστη

Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη.

Στη Φινλανδία, η βόρεια επαρχία της Λαπωνίας πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει και τα πύρινα μέτωπα που εξαπλώνονται από τα ανατολικά της σύνορα προερχόμενα από τη Ρωσία.

Ο υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο και στη Νορβηγία, όπου ο μήνας Μάιος ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της, ενώ οι θερμοκρασίες παρέμειναν στα ύψη τον Ιούνιο, άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές φωτιές έχουν ξεσπάσει στα δάση στο νότιο τμήμα της χώρας, οι οποίες προκάλεσαν την 15η Ιουλίου τον θάνατο ενός πυροσβέστη.

Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση και στη Λετονία, όπου στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμει και ένα ελικόπτερο από τη Λιθουανία. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα δασών και χαμηλής βλάστησης έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτες.