Με τις πρόωρες εκλογές να έρχονται όλο και πιο κοντά, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η ευθύνη βαραίνει απολύτως το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου που πάτησε το κουμπί της προεδρικής εκλογής χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 180 εδρών. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τελικός στόχος δεν ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά η αναζήτηση ενός εύσχημου τρόπου για την αποχώρησή τους από την εξουσία και η μετάθεση στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ της καυτής πατάτας των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας και της παράτασης του Μνημονίου.

Παράλληλα γίνεται αντιληπτό ότι στους κόλπους της ΝΔ και ειδικά στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού διακινούνται εικασίες περί μιας ολιγόμηνης παρένθεσης με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφής του κόμματος υπό τον «δικαιωμένο» (λόγω της αναταραχής που θα προκύψει) Α. Σαμαρά στην εξουσία.

Πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για ασκήσεις επί χάρτου, οι οποίες το πιο πιθανό είναι να καούν στην πράξη παρά να επαληθευθούν. Και σε άλλες ιστορικές περιόδους έχουν αναπτυχθεί τέτοιες θεωρίες για «παρενθέσεις» διακυβέρνησης και όλες στην πράξη αποδείχθηκαν πόσο λαθεμένες ήταν…

Αν η ΝΔ επιθυμούσε πραγματικά να μηδενίσει το κοντέρ και ταυτόχρονα να δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας εξαιτίας της προεδρικής εκλογής, είχε τρόπο να το κάνει: δίνοντας στον Α. Σαμαρά τον ρόλο της Ιφιγένειας και προσφέροντας στην αντιπολίτευση συναινετική εκλογή Προέδρου και προσδιορισμό εθνικών εκλογών μέσα στο 2015.

Αλλά η ΝΔ αρνήθηκε πεισματικά να δει την αλήθεια κατάματα. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να πορευθεί με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος είναι καθ’ ολοκληρίαν υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν σήμερα: το 2012 εξανάγκασε την κυβέρνηση Παπαδήμου σε αυτοδιάλυση για να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές και να γίνει ο ίδιος Πρωθυπουργός. Διερωτάται κανείς γιατί, αφού εκπλήρωσε το όνειρό του να κυβερνήσει τη χώρα, δεν κάνει σήμερα το αυτονόητο; Δεν παραχωρεί τη θέση του σε ένα πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης, το οποίο θα ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης ώς τις εκλογές; Πολύ απλά γιατί αναζητώντας μια αξιοπρεπή αποχώρηση από την εξουσία συνειδητά επέλεξε να πάμε τώρα σε εκλογές…