Ο Βαρτάνης κι ο ηθοποιός

Πάνε οι σεναριογράφοι, ξόφλησαν: ποιος θα σκεφτόταν να γράψει το έργο «Ο ηθοποιός, ο νταραβεριτζής και η προεδρική εκλογή»; Ειδικά εκείνη τη σκηνή που ο εθνικός δικαστής βγαίνει στην τηλεόραση και δημοσιοποιεί την απόπειρα δωροδοκίας του ηθοποιού; Κανείς –πάει ο κλάδος…

Οταν η πραγματικότητα ξεπερνά την κινηματογραφική φαντασία, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα σε μια χώρα: και είναι ακριβώς αυτό που μας συμβαίνει τώρα –και μάλιστα σε μια στιγμή που θα έπρεπε να το ‘χαμε πάρει αλλιώς, για να μην μας πατήσει το τρένο της τρόικας.

Ο νταραβεριτζής του έργου που δεν γράφτηκε –αλλά στο οποίο είμαστε όλοι κομπάρσοι –έχει περάσει από όλα τα πολιτικά γραφεία Αθηνών και περιχώρων. Η τελευταία του στάση ήταν στη Χαροκόπου, όπου εδρεύει το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου –του οποίου βουλευτής είναι ο ηθοποιός.

Είναι, λοιπόν, διπλός πράκτωρ ο κύριος; Ή μήπως παίζει τον ρόλο που ανέδειξε τον ηρωικό συνταγματάρχη Βαρτάνη στον «Αγνωστο Πόλεμο» του Φώσκολου; Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται ότι ο Αντωνόπουλος υποδυόταν τον κατάσκοπο του εχθρού για να μπορέσει να υπηρετήσει την πατρίδα. Πέρασε πολλά, υπέφερε τα πάνδεινα, αλλά στο τέλος δικαιώθηκε.

Και ο δικός μας μπορεί να δικαιωθεί. Για τη σταθερότητα, ρε γαμώτο. Για την έξοδο από το Μνημόνιο. Ή το αντίθετο –όλα έγιναν για να αποδειχθεί ότι ο ηθοποιός είναι λεβέντης και καραμπουζουκλής και δεν επιζητεί άνομα πλούτη.

Πάντως, στη ζωή οι καταστάσεις δύσκολα ολοκληρώνονται όπως στα σίριαλ: και όσοι σπεύδουν να ενστερνιστούν είτε τη θεωρία του κουμπαρά είτε τη θεωρία του Βαρτάνη –ακόμα και άλλες που μπορεί να κυκλοφορήσουν –να ξέρουν ότι δεν παίζουν παρά το παιχνίδι εκείνων που θέλουν να τελειώσουν με τον κοινοβουλευτισμό. Το παιχνίδι εκείνων που θέλουν την πολιτική στον υπόνομο –και μάλιστα μαζί με τους ψηφοφόρους…