Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται και ο καπάτσος τζαμπατζής από τις μπάρες των σταθμών του μετρό που αρχίζουν αιφνιδίως να λειτουργούν, όπως έγινε προχθές στους Αμπελόκηπους: πολλοί εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να βγουν γιατί είχαν ξεκινήσει την τζάμπα διαδρομή τους από σταθμούς χωρίς μπάρες. Ακόμη περισσότεροι ήσαν αυτοί που στήθηκαν στις ουρές για να αγοράσουν εισιτήρια, ενώ πήγαιναν ανέμελοι να ταξιδέψουν εις βάρος των ηλιθίων που πληρώνουν φόρους και αγοράζουν κάρτες πολλαπλών διαδρομών. «Απαράδεκτο, έκλεισαν απροειδοποίητα οι μπάρες» διαμαρτύρονται οι τζαμπατζήδες, σαν να μην υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς προειδοποιήσεις «επικυρώστε τα εισιτήριά σας», σαν να μην είναι αυτονόητο ότι, μέχρι «να μας φέρουν την ισότη» το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Ρουβίκωνας, πρέπει να πληρώνουμε για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αποκτάμε.

Πολλοί δεν έδιναν ανέκαθεν σημασία σε αυτά τα προφανή της κοινωνικής συμβίωσης. Πολλαπλασιάστηκαν όταν καλλιεργήθηκε (και από τον νυν Πρωθυπουργό) η αγωνιστική αντίληψη του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» –ούτε φόρους ούτε λογαριασμούς της ΔΕΗ ούτε διόδια ούτε εισιτήρια –και έγιναν ακόμη περισσότεροι τώρα που έγινε κατανοητό πως ό,τι πληρώναμε επί Παλαιού Καθεστώτος αποτελούσε εισόδημα του «μαύρου μετώπου» που αποτελείται από «ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα».

Φοβάμαι ότι θα γίνουν ακόμη περισσότεροι στο μέλλον: ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής αποχώρησε από την προεδρία του δορυφορικού μεγαλείου που μας ετοιμάζει ο Επικρατής Νίκος Παππάς· διότι είχε βάσιμες ενδείξεις πως οι μικροδορυφόροι που θα εκτοξεύονταν δεν θα ακολουθούσαν νευτώνειες γεωστατικές τροχιές αλλά την, από εποχής Τουρκοκρατίας γνωστή, πασαλίδικη διαδρομή follow the [political] money.

Οταν λοιπόν τα πάντα σε αυτήν τη χώρα ήσαν «σάπια και διεφθαρμένα», είναι λογικό να πάρουν την αρετή στα χέρια τους όσοι πολίτες δεν έχουν πεισθεί για την ηθική ανωτερότητα των νυν κυβερνώντων: ο Ρουβίκωνας την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την εξωτερική πολιτική με επισκέψεις σε πρεσβείες, κάθε πονεμένη ομάδα τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας, οι Μακεδονομάχοι την υπεράσπιση του «Ονόματος» και ευσταλείς νεαροί με ταχύπλοα και περιποιημένη αξυρισιά πέντε ημερών την άμυνα της χώρας.

Την ευθύνη για την ηθική απαξίωση παλαιών και νέων πολιτικών ηγεσιών που κάνει τους πολίτες να μην αγοράζουν εισιτήρια και να διαμαρτύρονται για τις μπάρες –την ευθύνη έχουν άπιστοι Θωμάδες σαν τον κ. Κριμιζή που δεν πείθονται, εκ του βλέμματος και του μειδιάματος του κ. Παππά, ότι μας κυβερνούν statesmen ανωτέρου ήθους με «λευκό μέτωπο» και «καθαρά χέρια». Αυτοί οι Θωμάδες πρέπει να πληρώσουν και να καλύψουν το έλλειμμα του ΟΑΣΑ.