Παρακολουθώντας τις λεπτομέρειες της υποδοχής του πριγκιπικού ζεύγους της Αγγλίας στην Ελλάδα, βγάζεις άνετα ορισμένα συμπεράσματα. Το πρωτόκολλο, η ενδυματολογία, οι ρόλοι των προσώπων εξακολουθούν να ενέχουν συμβολισμούς –και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επένδυσε πολλά, και συνεχίζει να επενδύει, στο πεδίο των συμβολισμών.

Είναι άραγε πολιτική εξομάλυνση, είναι δηλαδή αποδοχή μιας νέας ευρωπαϊστικής ταυτότητας,η εσπευσμένη προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του να υποδεχτούν τους εκπροσώπους του πιο κραταιού βασιλείου της ευρωπαϊκής ηπείρου;

Κατά τη γνώμη μου, είναι απλώς ένα μπόνους των θεσμών προς τον Πρωθυπουργό, τη σύζυγό του, τον Πρόεδρο της Βουλής. Μια ψευδαίσθηση συναναστροφής του Αλέξη Τσίπρα με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες –απολιτικής συναναστροφής. Η εθιμοτυπία αυτής της συναναστροφής ήταν ανάλογη εκείνης κατά την υποδοχή του αμερικανού προέδρου Ομπάμα ή του γάλλου προέδρου Μακρόν, ακόμα και του Ερντογάν –μοναδική διαφορά είναι ότι ο πρίγκιπας δεν μπορεί να βγάλει λόγο σε κάποιο δημοφιλή χώρο. Εμοιαζε, επίσης, με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός και η συμβία του κινούνταν μαγεμένοι στον Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψή τους στον πρόεδρο Τραμπ. Ζουν το παραμύθι τους, οι φωτογραφίες του είναι το τρόπαιο που θα βάλουν στο λεύκωμα της ζωής τους.

Στην περίπτωση, μάλιστα, της συμβίας του Πρωθυπουργού, το παραμύθι όλο και καλυτερεύει. Πρωτίστως ενδυματολογικώς. Ακόμα και αδαής μπορεί πλέον να καταλάβει ότι η Περιστέρα Μπαζιάνα ράβεται. Η άλλοτε προλετάρια, που ακόμα θυμάται τα λενινιστικά όταν δίνει συνεντεύξεις, διευρύνει συνεχώς τους έως πρόσφατα κλειστούς ορίζοντές της, κι αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιτρέπει την κοινωνική κινητικότητα. Δεν είναι κακό.

Ωστόσο, ο απόλυτος συμβολισμός βρίσκεται πάντα στην επιμονή του έλληνα Πρωθυπουργού να εμφανίζεται παντού και πάντα, σε βάρος όλων των πρωτοκόλλων όλου του κόσμου, αγραβάτωτος. Η γραβάτα είναι το τελευταίο σύμβολο «επαναστατικότητας» και «αντισυμβατικότητας» για ένα πρόσωπο που υποσχέθηκε τα πάντα και έκανε τα αντίθετά τους.

Είναι ισχυρό σύμβολο, ωστόσο, επειδή η αγραβατοσύνη θεωρεί ότι τον διαφοροποιεί από τους άλλους, ότι τον κάνει ξεχωριστό, ότι του επιτρέπει να επικαλείται ακόμα τα αριστερά «ιερά και όσια». Η άρνηση της γραβάτας συμβολίζει τον πολιτιστικό εξαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα –αυτόν τον εξαιρετισμό που θα τον οδηγήσει ξανά, όταν χρειαστεί, στη μετωπική σύγκρουση με επινοημένους εχθρούς.

Διότι δεν ξέρει άλλον τρόπο να συνεχίσει να ζει το παραμύθι του.