Ο ΠΑΟΚ γιόρτασε στα μπουζούκια την κατάκτηση του Κυπέλλου κι ο Ιβάν Σαββίδης, παίρνοντας το μικρόφωνο από την Πάολα, βρήκε την αφορμή να πει δύο καλά λόγια. Για τον εαυτό του: «Εγώ έσωσα τον Παναθηναϊκό, γιατί δεν γίνεται πρωτάθλημα χωρίς αυτόν. Ζητώ συγγνώμη απ’ όλους γιατί πιάστηκα κορόιδο (σ.σ. από τον Μελισσανίδη) σε τέτοια προδοσία. Είμαι στα 60 μου χρόνια, μαθαίνω και καταλαβαίνω πως μαχαιριές στην πλάτη είναι κάτι που πρέπει να περιμένεις». Πώς όμως έσωσε ο Ιβάν Σαββίδης τον Παναθηναϊκό; Οταν ο ΠΑΟΚ στη σχετική ψηφοφορία στη Σούπερ Λίγκα ψήφισε εναντίον του; Κι όμως. Το αφεντικό του ΠΑΟΚ δεν είπε ψέματα. Ο Παναθηναϊκός σώθηκε επειδή στην κρίσιμη ψηφοφορία απουσίασε η Κέρκυρα. Επειδή της είπε να μην πάει ο ΠΑΟΚ. Και διαμορφώθηκε η πλειοψηφία υπέρ των Πρασίνων. Επειδή Κέρκυρα, Πλατανιάς και Γιάννινα ψηφίζουν στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας ό,τι πει ο ΠΑΟΚ.

Παζάρια

Με ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στον ΠΑΟΚ να αναφέρουν την Κέρκυρα σαν μία από τις ομάδες που ανήκουν στο «γκρουπ επιρροής» του. Κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο και ηθικό, ας απαντήσει ο θεματοφύλακας του νόμου και της τάξης, που ακούει στο όνομα Γιώργος Βασιλειάδης (φωτογραφία). Τι να πει όμως όταν η ίδια η κυβέρνηση επαίρεται ότι μπήκε μπροστά στο νταραβέρι για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού; Πόσο καλή θέληση όμως ή αφέλεια μπορεί να έχεις για να πιστέψεις ότι ο Ιβάν Σαββίδης έσωσε τον Παναθηναϊκό για το καλό του ποδοσφαίρου; Κι όχι στα πλαίσια των ευρύτερων συναλλαγών που έχει με την κυβέρνηση; Αν θεωρούσε ότι ο Παναθηναϊκός είναι απαραίτητος στο πρωτάθλημα, θα ψήφιζε υπέρ του (μαζί με το γκρουπ επιρροής) στην πρώτη συνεδρίαση. Δεν θα μεσολαβούσαν παζάρια δυο μηνών και τρεις συνεδριάσεις.

Μαχαιριές

Σχετικά με την προδοσία από τον Μελισσανίδη (υπαινιγμός για στήσιμο με Κομίνη – Ποντίκη), που προκάλεσε την μπούκα, καλύτερα να τα πουν μεταξύ τους. Τι συμφωνίες είχαν κάνει, τι είχε βάλει ο καθένας στον αγώνα για την κάθαρση του ποδοσφαίρου και πώς είχαν μοιράσει την επόμενη μέρα. Και ποιος έφαγε ποιον. Για αφελή πάντως, που στα 60 του χρόνια έμαθε τις πισώπλατες μαχαιριές (όπως θέλει να παρουσιάζεται), τον Ιβάν δεν τον κόβεις. Δεν είναι κανένα μικρό παιδί για να εμπιστεύεται τον πρώτο τυχόντα. Και δεν ήταν η Αθήνα άλλωστε που ξεκίνησε πρώτη τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Τα έχουμε ξαναπεί. Ο Κύζας ήταν που έσφαξε στο γόνατο τον φίλο και σύμμαχο Γιάννη Αλαφούζο (φωτογραφία) στον περσινό ημιτελικό ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 4-0. Ο Καλφόγλου άφησε το οφσάιντ κι έδωσε το Κύπελλο στον ΠΑΟΚ πέρυσι στον Βόλο. Το «ποιος θα προλάβει πρώτος» δεν ξεκίνησε από την Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη έκανε την αρχή.

Γρήγορος

Κι εν πάση περιπτώσει ας πρόσεχε. Τρεις πρώην διαιτητές έχει στο επιτελείο του: Μίχελ, Σαραϊδάρη, Τεβεκέλη. «Δικός του» είναι ο Γραμμένος (φωτογραφία), ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Δουλειά τους είναι να βλέπουν ότι ο τέως σύμμαχος είναι πιο καπάτσος και πιο γρήγορος. Ας φέρνανε ξένο διαιτητή στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Δεν προλάβανε. Το θέμα όμως δεν είναι ο Σαββίδης. Ο κάθε Σαββίδης, ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε παράγοντας, μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Τα συμφέροντά του υπερασπίζεται. Το θέμα είναι το αφήγημα της εξυγίανσης. Που δεν κράτησε ούτε μία σεζόν. Αφήγημα που στηρίχθηκε στις κυβερνητικές πλάτες. Χθες από τον Χαράλαμπο Σταύρο Κοντονή, σήμερα από τον Γιώργο Βασιλειάδη. Το θέμα δεν είναι η σφαγή των δύο Ποντίων που θα έφτιαχναν το ποδόσφαιρο επειδή το αγαπάνε. Το θέμα είναι ότι αυτοί σφάζονται στη μοιρασιά κι η κυβέρνηση κρατάει το φανάρι.