Το χαζοχαρούμενο σποτάκι του Πρωθυπουργού για τα επιτεύγματά του, με χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας, το εθνόσημο της οποίας οικειοποιούνται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι η μια πλευρά αυτού που το σύστημα Τσίπρα περιγράφει ως «σοσιαλδημοκρατία» και κανονικότητα. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πλευρά. Και περιγράφεται στο χθεσινό πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ».

Είναι το αγκάθι των συντάξεων, την περικοπή των οποίων η κυβέρνηση έχει υπογράψει. Επειδή θα ισχύσει από τη νέα χρονιά, αρχίζει και προβληματίζει τους συριζαίους, πιθανόν μάλιστα να είναι και ο σοβαρότερος λόγος επίσπευσης των εκλογών –ώστε, πριν ισχύσει, να μεταφέρουν το δίλημμα της δικής τους πολιτικής στους αντιπάλους τους.

Είναι ευνόητο, ασφαλώς, ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μην υπακούσει σε όσα η ίδια έχει συμφωνήσει, βάζοντας μπροστά τους συνταξιούχους και το πρόβλημα που η ίδια, παρά τις κούφιες ρητορείες, δημιούργησε, θα επιλέγει γραμμή σύγκρουσης. Θα είναι σαν να επιστρέφουμε αμέσως στο καλοκαίρι του 2015, θα κρατάμε ακόμα μια φορά την αναπνοή μας απειλώντας να σκάσουμε, όπως κάναμε όταν διεκδικήσαμε το Οχι στο δημοψήφισμα. Μια τέτοια επιλογή, ασφαλώς, θα είναι ακραία, διότι επιστρέφει την Ελλάδα σε μια θέση όπου «γαία πυρί μειχθήτω». Θέτει, μάλιστα, εν αμφιβόλω οποιαδήποτε υπογραφή έχουν βάλει οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους και στην ουσία στέλνει τη χώρα στα βράχια με πιο βίαιη ορμή.

Επέστρεψε λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κατάσταση του αυτοκτονικού ιδεασμού; Νομίζω ότι απλώς Τσακαλώτος και Τσίπρας παίζουν ακόμα ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Και προσπαθούν να στήσουν το σκηνικό μιας ακόμα γενναίας διαπραγμάτευσης, εκ του ασφαλούς.

Ποιο είναι το ασφαλές; Η ελάφρυνση χρέους θα γίνει οπωσδήποτε –είναι κάτι αναμενόμενο, απλώς δεν γνωρίζουμε πώς θα γίνει (πιθανότατα, με μετάθεση αποπληρωμής στο μέλλον σημαντικών ποσών ή και με άλλους τρόπους). Η κυβέρνηση, ούσα βέβαιη γι’ αυτό, παριστάνει ότι διαπραγματεύεται και ότι, έστω, δέχεται τον συμψηφισμό της μείωσης του χρέους με τις συντάξεις. Οταν ανακοινωθεί η μείωση χρέους, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα αρχίσουν να πανηγυρίζουν και θα λένε ότι αυτοί διαπραγματεύονται και ότι η σκληρή γραμμή τους ανάγκασε τους Ευρωπαίους να δεχτούν τις προτάσεις για το χρέος. Κρίμα για τις συντάξεις, τι να κάνουμε, παράπλευρη απώλεια, θα βρεθούν άλλοι τρόποι να ελαφρυνθούν οι συνταξιούχοι.

Ποιο είναι, δηλαδή, το σχέδιο της κυβέρνησης; Απλούστατα, οι συνταξιούχοι θα αγοράσουν ελληνικό χρέος. Λήξις του επεισοδίου.