Πρόκειται για άγραφο νόμο: ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα έρθει όχι την επόμενη μέρα, αλλά την επόμενη στιγμή στον αθλητισμό. Και ειδικά στο ποδόσφαιρο, αν θέλουμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Ο παίκτης μοιάζει σε καθημερινή βάση με κάποια μετοχή που έχεις στα χέρια σου και πρέπει να τη διαχειριστείς κατάλληλα. Τι θα πράξεις; Πώς θα κινηθείς;

Ολα αυτά έρχονται στον νου με την περίπτωση του Γιάκομπ Γιόχανσον και το χθεσινό αντίο του σουηδού χαφ στην ΑΕΚ. Τον χειμώνα του 2014, όταν τον «ψάρεψε» ο (τότε τεχνικός διευθυντής) Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, όλοι μίλησαν για λαβράκι. Δεν απείχε αυτό πολύ από την πραγματικότητα. Ο Γιόχανσον έκανε ντεμπούτο με την ΑΕΚ στη Β’ Εθνική και έδειξε να μεγαλώνει μαζί της. Να ανεβαίνει η αξία του, να εκτινάσσεται η μετοχή και, ω του θαύματος, όταν φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Σουηδίας, όλοι εκτίμησαν πως στα Σπάτα έπιασαν το τζακ ποτ. Ωστόσο, οι προσπάθειες της ΑΕΚ να ανανεωθεί πρόωρα το συμβόλαιο του παίκτη που λήγει τον προσεχή μήνα απέβησαν άκαρπες. Τι να έκανε; Να τον άφηνε στον πάγκο; Να πάγωνε τις διαπραγματεύσεις; Για να είμαστε ακριβείς, ούτε η ΑΕΚ πρόλαβε να πράξει πολλά, ούτε όμως και ο Γιόχανσον. Γιατί ο άσος λαβώθηκε, και μάλιστα πολύ σοβαρά, με ρήξη χιαστού. Αμέσως άρχισε η μετοχή του να κατρακυλά. Μήνες ανενεργός, με το όνειρο της συμμετοχής στο Μουντιάλ να ξεθωριάζει, ο συμπαθής Γιάκομπ, που σε περίπου έναν μήνα συμπληρώνει τα 28 του χρόνια, βλέπει το μέλλον του μακριά από την ΑΕΚ. Εχασαν και οι δύο. Η μεν ελληνική ομάδα διότι δεν αξιοποίησε ένα κεφάλαιο όσο θα μπορούσε, καθώς ούτε του έκανε νέο συμβόλαιο ούτε πρόλαβε να τον παραχωρήσει και να βγάλει κάποιο κέρδος. Και ο Γιόχανσον γιατί με τον τραυματισμό του πήγε πολύ πίσω, έχασε την ευκαιρία να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο και τώρα ετοιμάζεται για επανεκκίνηση από το μηδέν. Εχοντας φυσικά ηθικό και αυτοπεποίθηση, καθόσον προτιμά να ανοίξει τα φτερά του και να δοκιμάσει σε ένα υψηλότερων απαιτήσεων πρωτάθλημα σε σύγκριση πάντα με το ελληνικό. Αρκεί να είναι υγιής. Μακάρι. Γιατί επί του παρόντος παραμένει σε περίοδο αποθεραπείας, με δεδομένο ότι δεν του βγήκε η επιλογή του να χειρουργηθεί από γιατρούς της πατρίδας του. Την ίδια στιγμή, ο Μάνταλος μετρά όλο και παραπάνω χρόνο συμμετοχής. Αλλά αυτά είναι κάτι ολότελα διαφορετικό.

Το θέμα είναι πως στον αθλητισμό όλα κρέμονται από μια κλωστή. Είτε για την ανανέωση ενός συμβολαίου είτε για την εκτόξευση στα ουράνια!