Από Αύγουστο χειμώνα; Δεν πρόλαβε καλά καλά να τελειώσει αυτή η σεζόν, να συζητήσουμε για την επόμενη Μάιο μήνα; Γιατί όχι; Νωρίς, πολύ νωρίς είναι ακόμα. Η μεταγραφική περίοδος που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα θα ολοκληρωθεί σε εκατό μέρες. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η τελική διαμόρφωση των ρόστερ. Συν το άγνωστο και το απρόβλεπτο που εμπεριέχεται πάντα στο ποδόσφαιρο. Παρά ταύτα, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν αμφισβητούνται. Οτι ο Ολυμπιακός υποχρεώνεται να φτιάξει μια καινούργια ομάδα από το μηδέν. Οτι η πρωταθλήτρια ΑΕΚ θα χρειαστεί να κάνει γενναίο λίφτινγκ. Οτι ο ΠΑΟΚ είναι ο πιο έτοιμος και ποιοτικός. Οι μπουκ, όταν βγάζουν αποδόσεις για κατάκτηση του πρωταθλήματος, δίνουν πάντα προβάδισμα στην ομάδα που το κατέκτησε την προηγούμενη σεζόν. Εκτός αν πρόκειται για τη Λέστερ. Η ΑΕΚ δεν είναι Λέστερ, αλλά αυτό που κατάθεσε στην εξαιρετική για αυτήν σεζόν δεν ήταν η ανωτερότητα. Ηταν το πάθος και η αγωνιστικότητα. Συν την ποιότητα κάποιων ποδοσφαιριστών. Οπως ο Λάζαρος, ο Λιβάγια και ο Αραούχο.

Ετοιμος

Και οι τρεις προαναφερθέντες είναι στον αέρα. Ο ΠΑΟΚ, αντίθετα, είναι έτοιμος να αρχίσει το επόμενο πρωτάθλημα αύριο. Δεν έχει ούτε έναν δανεικό, δεν έχει ούτε ένα συμβόλαιο σε εκκρεμότητα. Η πρόσφατη εικόνα των δύο ομάδων στον τελικό ενδεχομένως να μεγεθύνει τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δυνατότητες του ΠΑΟΚ και τις αδυναμίες της ΑΕΚ. Το προβάδισμα του Δικεφάλου του Βορρά ωστόσο είναι σαφές. Η δουλειά που πρέπει να γίνει για τον σχηματισμό του ρόστερ είναι απλή και συγκεκριμένη. Αν πουληθεί ο Πρίγιοβιτς (φωτογραφία πάνω) θα πρέπει να αποκτηθούν δύο σέντερ φορ. Σε αντίθετη περίπτωση ένας. Θα χρειαστεί επίσης ένα εξάρι δίπλα στον Κάνιας, που θα καλύψει το κενό του Τσίμιροτ. Ενα δεξί εξτρέμ που θα ντουμπλάρει τον Κάμπος, και δύο πλάγια μπακ πίσω από Μάτος – Βιεϊρίνια. Να μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ την προσεχή σεζόν θα έχει πολύ περισσότερα παιχνίδια σε σχέση με φέτος, που έφυγε από την Ευρώπη τον Σεπτέμβριο.

Αιφνιδίασε

Η κατάκτηση του Κυπέλλου και με αυτή την εμφατική εμφάνιση θα λειτουργήσει θετικά για όλο το οικοδόμημα της ομάδας. Η διοίκηση για πρώτη φορά κέρδισε μια μάχη και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντική. Με τον ισπανό διαιτητή στον τελικό που προκάλεσε τον εκνευρισμό και την ανακοίνωση της ΑΕΚ. Περνώντας το μήνυμα, ή θα σφυρίζει ο διαιτητής που θέλουμε εμείς, ή θα έρχεται ξένος. Ηταν η πρώτη φορά που ο «δικός τους» Γραμμένος αιφνιδίασε το εντός της ΕΠΟ σύστημα-ΑΕΚ. Εξίσου σημαντικό το «κώλυμα» του Κομίνη, που ενώ ορίστηκε την τελευταία αγωνιστική στο Πανιώνιος – Λεβαδειακός δεν πήγε ποτέ στη Νέα Σμύρνη. Μήνυμα κι αυτό από τη Σαλονίκη, ότι όποιος μας πειράζει δεν ξαναγυρίζει τόσο εύκολα. Μηνύματα, που οι έλληνες διαιτητές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Και δύο σαφή δείγματα ότι στον ΠΑΟΚ αρχίζουν να μαθαίνουν. Ταυτόχρονα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξανακάνουν και του χρόνου τα ίδια.

Εμπειρος

Να μην αρχίσει ένα παιχνίδι επειδή θα τραυματισθεί ο αντίπαλος προπονητής. Και κάποιο άλλο να διακοπεί επειδή θα μπουκάρει ο Ιβάν (φωτογραφία κάτω) με το κουμπούρι στη ζώνη. Με την ποινή μάλιστα τριετούς αποκλεισμού που του έχει επιβληθεί, το δεύτερο αποκλείεται. Ο ΠΑΟΚ και μέσα και έξω από τα γήπεδα δείχνει έτοιμος, ισχυρός και έμπειρος. Με την ίδια κατά βάση ομάδα, με τον ίδιο προπονητή (ενώ πέρυσι έχασε τη μισή σχεδόν σεζόν λόγω Στανόγεβιτς) και με μία διοίκηση που αρχίζει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη «δική της» ΕΠΟ. Η ΑΕΚ, αντίθετα, θα πρέπει σε σημαντικό βαθμό να ξαναχτίσει από την αρχή. Υπάρχει ο ενθουσιασμός από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, υπάρχει αυξημένη αυτοπεποίθηση, υπάρχει η προοπτική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα ανοιχτά μέτωπα όμως είναι πολλά. Ο Λάζαρος έχει φύγει. Σύντομα πιάνει Λιμάνι. Το +1 που επικαλείται η ΑΕΚ δεν ισχύει. Μπορεί να τρενάρει μέσω ΕΠΟ την υπόθεση, αλλά ο Χριστοδουλόπουλος πίσω δεν ξαναγυρίζει.

Φτηνοδουλειές

Ο Αραούχο μπορεί να θέλει να μείνει, αλλά τα οικονομικά δεδομένα είναι απαγορευτικά. Τον Λιβάγια θέλουν να τον κρατήσουν αλλά το 1,8 εκατ. της ρήτρας είναι τεράστιο νούμερο. Σε συνδυασμό με τις 700.000 του συμβολαίου, που με την Εφορία φτάνει το 1,2 εκατ. Λεφτά που ενδεχομένως υπερβαίνουν την αξία του ποδοσφαιριστή. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι του χρόνου ο Μάνταλος, ενώ στις απώλειες θα πρέπει να προστεθεί και ο Γιόχανσον. Ο Βράνιες με την αποβολή του στον τελικό άνοιξε και πάλι το θέμα μεταγραφής του. Ταυτόχρονα η ΑΕΚ πρέπει να γεμίσει το ρόστερ της. Οι φτηνοδουλειές, τύπου Αϊντάρεβιτς, Μοράν και Μασούντ δεν μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Ενας ποιοτικός χαφ είναι απαραίτητος. Ακόμα πιο δύσκολη η αποστολή του Ολυμπιακού. Καταρχήν να κερδίσει το στοίχημα με τον προπονητή. Από κει και πέρα θα πρέπει να φτιάξει από την αρχή καινούργια ομάδα. Με 15+ μεταγραφές. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας να βγουν οι βασικές επιλογές.

Κολόνες

Οι ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα, που θα αποτελέσουν τις κολόνες της ομάδας. Στόπερ, ένα χαφ πίσω από τον Φορτούνη, σέντερ φορ, εξτρέμ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να στηριχθεί το πλάνο της ελληνοποίησης. Ολα αυτά όταν η ομάδα, τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου, θα κληθεί να δώσει τα πρώτα ματς για το Γιουρόπα.