«Κάποιος κρύβεται από κάποιον / του κρύβεται στη λησμονιά / αυτός τον ψάχνει στο χορτάρι / τον ψάχνει, και πού δεν τον ψάχνει / και με το ψάξε, χάνει τον εαυτό του».

Βάσκο Πόπα

Σύμφωνα με τα λόγια του ποιητή, όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κάθε πλευρά «κρύβεται από τον εαυτό της». Φαινομενικά, θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για ζήτημα ιστορικό, πολιτικό, ακόμη και ηθικό, κι αν ήταν μόνο αυτό θα είχε δοθεί λύση εδώ και πολλά χρόνια, όμως κυρίως είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου γεωπολιτικού – γεωοικονομικού σχεδιασμού που προωθείται πιθανόν από τις μεγάλες δυνάμεις (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ) προκειμένου να ενισχύσουν τον οικονομικό – πολιτικό έλεγχο στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, προφανώς για ενεργειακές πηγές και μερίδιο στην οικονομική αγορά. Μακάρι η ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ να διασφαλίσουν μια σταθερότητα στην περιοχή.

Θα έλεγα απλώς, ως πολίτης αυτής της χώρας αλλά και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, ότι το ουσιώδες δεν είναι η κατάληξη στην ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, διασφάλιση των συνόρων των δύο χωρών και αποφυγή αλυτρωτικής προπαγάνδας.

Εμείς, άσχετα από τις πολιτικές μας θέσεις και πεποιθήσεις «ως άνθρωποι που προσπαθούν να στοχαστούν πάνω σε ζητήματα τέτοιου είδους», δεν θα πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι, παρά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τα ιστορικο-πολιτικά επακόλουθα, ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται χωρισμένος ανάμεσα σε υπερδυνάμεις, θεσμούς, μπλοκ και ότι η Ελλάδα και οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και των Βαλκανίων βρίσκονται τρόπων τινά καταμεσής πολλαπλών παλιρροϊκών κυμάτων που θεωρητικά μπορεί να συναντηθούν (αλίμονο!) –και ότι θα πρέπει συνεχώς να αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Τα λυρικά μας και όμορφα Βαλκάνια, λοιπόν, στην ουσία είναι μολυσμένα σε μεγάλο βαθμό από ιδεολογικά και ιδεοληπτικά απόβλητα έναντι σε μια ξεκάθαρη γεωπολιτική ηγεμονία που δεν σηκώνει συζήτηση.

Ο,τι έχουμε είναι η πολιτισμική – πολιτιστική κουλτούρα μας, το υπέροχο τοπίο και το κλίμα. Ως συγγραφείς, άνθρωποι της σκέψης και απλοί πολίτες της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής, θα πρέπει να διαφυλάξουμε την πνευματική μας ακεραιότητα από κάθε ηγεμονία, ατλαντική, ευρωπαϊκή ή οποιαδήποτε άλλη. Να συναινέσουμε σε μια ονομασία αποδεκτή από τις δύο πλευρές και να προχωρήσουμε σε πιο σημαντικά και ουσιώδη ζητήματα μεταφέροντας τις χώρες στη σφαίρα ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού.

Ο Γιώργος Αλισάνογλου είναι ποιητής, κοινωνιολόγος και ιδρυτής των εκδόσεων Σαιξπηρικόν