Το ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αποτρόπαιο δεν υπάρχει αμφιβολία. Και όταν λέω αποτρόπαιο, εννοώ και από τις δύο πλευρές. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα του κειμένου αυτού. Το θέμα μου είναι γιατί. Γιατί η Χαμάς επιτίθεται έτσι.

Από το 2005 και μέχρι σήμερα στη Γάζα δεν υπάρχει ούτε ίχνος Ισραηλινού. Επιπλέον από το πέρασμα του Κέρεμ περνάνε καθημερινά από το Ισραήλ (ακόμα και τις ημέρες της σύγκρουσης) 800-1.200 φορτηγά την ημέρα με τρόφιμα, φάρμακα, τσιμέντα, και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση. Παρένθεση: Το πέρασμα της Ράφαχ που είναι στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου δεν ανοίγει παρά μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις Κλείνει η παρένθεση.

Από το 2009 και μέχρι σήμερα η Χαμάς έχει πάρει 4,5 δισ. δολάρια από τη διεθνή κοινότητα. Για έναν πληθυσμό 1,8 εκατ. όχι απλώς είναι πολλά αλλά έπρεπε να τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αντί να τα κάνουν σχολεία, νοσοκομεία υποδομές κ.λπ., τα ξοδεύουν στο παραμύθι της καταστροφής του Ισραήλ, κάνοντας σήραγγες που κάθε μία κοστίζει 3 εκατομμύρια δολάρια, αγοράζοντας όπλα, και κατασκευάζοντας ρουκέτες. Γιατί; Για τρεις λόγους:

1. Διότι χωρίς τη σύγκρουση με το Ισραήλ, δεν έχει λόγο ύπαρξης.

2. Διότι τυχόν συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής θα στείλει τη Χαμάς, που θεωρείται από ΗΠΑ και Ευρώπη τρομοκρατική οργάνωση, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

3. Διότι ο βασικός σκοπός της οργάνωσης είναι η πλήρης κυριαρχία της Χαμάς επί των Παλαιστινίων, δηλαδή και της Δυτικής Οχθης. Ετσι, με τις επιθέσεις αυτές ελπίζει να επεκτείνει την όποια υπάρχουσα επιρροή της αυτή τη στιγμή στη Δυτική Οχθη.

Οσο υπάρχουν αυτοί οι τρεις λόγοι, η διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές (θυμηθείτε τις χιλιάδες ρουκέτες της Χαμάς σε ισραηλινούς οικισμούς), θα σταματήσει μόνο ή με εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα ή με διευθέτηση του ζητήματος συνολικά.

Και δύο λόγια για τα επεισόδια. «Ειρηνική διαδήλωση» σημαίνει πάμε στα σύνορα 50,100 χιλιάδες, πλησιάζουμε μέχρι το δικό μας σύνορο της Γάζας και φωνάζουμε «Αλλάχ Ου Ακμπαρ» και «βρωμοεβραίοι θα σας σφάξουμε και θα σας πιούμε το αίμα» και, άμα βγει και εκτός ελέγχου η διαδήλωση, πετάμε και μερικές χιλιάδες φέιγ βολάν, άντε και μερικές μολότοφ και διαλυόμαστε ησύχως.

Αν όμως έρχεσαι με μολότοφ, όπλα, ανάβεις φωτιές και προσπαθείς να γκρεμίσεις τα σύνορα για να μπεις «να ξεριζώσεις τις καρδιές των Εβραίων», όπως είπε ο πρωθυπουργός της Γάζας την Τετάρτη που έγιναν τα επεισόδια, και αρχίζεις από τις 13:00 ώς τις 15:00 να πυροβολείς, να βάζεις αυτοσχέδιες βόμβες στον φράχτη και να ρίχνεις χειροβομβίδες στους Ισραηλινούς, ευνόητο είναι ότι το Ισραήλ θα σε στείλει να γνωρίσεις τις παρθένες σου.

Για τα παιδιά ειδικά, δεν θα πω τίποτα διότι το ερώτημα είναι τόσο απλό αλλά και τόσο βάρβαρο, που είναι ντροπή για την ανθρωπότητα ασχέτως φυλής ή θρησκείας. Πώς βρέθηκαν τα παιδιά εκεί; Θα μου πείτε, πάντα έτσι κάνουν. Σωστό και αυτό. Αλλά μία ομόφωνη καταδίκη για αυτήν την πρακτική; Τίποτα, του τάφου σιωπή; Μόνο εναντίον του Ισραήλ;

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές.

Ο Ζαν Κοέν είναι ανταποκριτής της Ισραηλινής Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα